Верховну Раду примусили надати інформацію

May 10, 2009

Як повідомляє газета «Дело», Окружний адміністративний суд міста Києва ухвалив постанову, якою зобов’язав Верховну Раду України надати інформацію про витрати на оздоровлення народних депутатів у державних санаторіях.

Подання адміністративного позову видавництвом «Економіка» стало наслідком відмови Апарату Верховної Ради надати відомості за інформаційним запитом журналістів газети.

У своєму рішенні суд, зокрема, зазначив, що Апарат Верховної Ради зобов’язаний надавати інформацію про використання бюджетних коштів, виплачених членам парламенту на оздоровлення протягом 2008 року та про кількість депутатів, які такими пільгами скористались.

Крім того, за рішенням суду Апарат Верховної Ради зобов’язаний також оприлюднити інформацію про стан підготовки до запровадження інформаційно-аналітичної системи «Рада-4», новинкою якої є ідентифікація депутатів в процесі голосування за відбитками пальців. За даними газети «Дело», її вартість перевищує 6 мільйонів гривень.

Водночас, суд відмовив у задоволенні позовних вимог щодо надання списку депутатів, які отримали квартири або ж яким були виплачені компенсації на їх придбання і депутати, які стали в чергу на отримання квартир протягом 2008 року, оскільки така інформація є конфіденційною (стосується майнового стану особи і може бути розголошена тільки за її згоди).

Зазначений процес був ініційований в рамках проекту «Гідна Україна: Покращення доступу до інформації та законодавства для ЗМІ – сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні»