Від ідеї до реформи: ЦЕДЕМ провів школу адвокації для громадських активістів

July 17, 2018

12-14 липня пройшла триденна Школа адвокації Центру демократії та верховенства права. 8 експертів розповідали учасникам про адвокацію – просування важливих для суспільства рішень в органи влади зусиллями громадськості. Упродовж 3 днів 22 активістів вчилися проходити «повний цикл» адвокації: від визначення проблеми до донесення її до влади та захисту власної позиції.

В рамках Школи спікери представили комплексний підхід до опанування адвокації, адже йшлося як про роботу з парламентом, так і про співпрацю з урядом; як про теорію, так і про практику.

Розпочав Школу адвокації Центру демократії та верховенства права Тарас Шевченко. Директор Центру демократії та верховенства права ознайомив учасників з основами адвокації та її ключовими поняттями, описав цикл, який проходить державна політика для розуміння механізму роботи в межах адвокаційних кампаній.

Юлія Солоха, фахівець з побудови ефективних громадських кампаній, адвокації та комунікацій,провела з учасниками усі 3 дні, що дозволило поєднати теорію та практику тематично та змістовно. Спікер окреслила етапи адвокації та адвокаційну стратегію та дала практичні поради щодо роботи з цільовими аудиторіями, стейкхолдерами та суб’єктами ухвалення рішень. Юлія зазначила, що не менш важливим етапом при розгортанні кампанії є комунікація, адже саме від основного посилу залежатиме реакція стейкхолдерів, а отже, – і результативність кампанії. Експерт на прикладах пояснила як розробити правильні меседжі для кампанії щодо обраних суспільних проблем. Всі пройдені з Юлією Солохою теми учасники мали змогу попрактикувати в розробки власних адвокаційних кампаній. Серед обраних тем були “Мораторій на продаж земель”, “Шкільна прописка”, “Використання пластику ретейлерами” та “Використання пасків безпеки”.

Школа адвокації дозволила учасникам отримати інформацію з перших вуст про  «національні особливості» адвокації в Україні. У форматі неформальної вечері-дискусії присутні дізналися про 5 лайфхаків роботи з парламентом від радника прем’єр-міністра України Ярослава Железняка. Більше того, учасники отримали відповіді на запитання щодо адвокації конкретних законопроектів та потенційної можливості реалізації кампаній конкретних суспільних проблем. Доповнив картину вітчизняних реалій адвокації своїм досвідом Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Ukraine, який розповів про особливості як публічних кампаній, так і кулуарних домовленостей в роботі з представниками українського політикуму. Попри те, що основний фокус Школи був спрямований на кооперацію з парламентом, Андрій Гевко, керівник відділу адвокації РПР, поділився інсайдами про особливості комунікації з Кабінетом Міністрів України та розповів, за яких умов рішення КМУ може вважатися легітимним.

Учасники змогли використати практичні поради у роботі над кейсом Суспільного мовлення. Ігор Розкладай, юрист ЦЕДЕМ, головний експерт груп РПР “Медіа” та “Політика національної пам’яті”, поетапно розібрав з учасниками реформу, а також розповів про історичну тяглість її впровадження. Більше про успішні адвокаційні кампанії розказав Вадим Міський, фахівець у галузі адвокації та медіа, програмний директор ГО «Детектор медіа», експерт РПР, який поділився своїм досвідом просування реформ в РПР та показав, як адвокацію можна дієво застосовувати на практиці. Від Андрія Скіпальського, голови правління ГО “Життя”, члена Ради РПР, аудиторія дізналась, як адвокатувати свою позицію в умовах тиску – тут прикладом стало протиборство з тютюновими корпораціями у справі “Україна проти Австралії в СОТ”.

Вперше за роки діяльності ЦЕДЕМу, експерти вирішили поділитися досвідом адвокаційної діяльності, хоча на рахунку організації, спільно з партнерами, успішні кампанії у напрямках заборони куріння у публічних місцях та законодавчої заборони реклами тютюнових виробів; доступу до публічної інформації; створення та функціонування суспільного мовника та незалежних ЗМІ; зміни у сфері безпеки дорожнього руху; кроки в очищенні судової влади тощо.

Захід відбувся за підтримки Уряду Швеції