Від мови ворожнечі до порушення прав дітей: НМР видала збірник висновків та рекомендацій

June 7, 2018

Загрози національній безпеці, нехтування правами дітей, недотримання професійних стандартів журналістики та інші порушення, – у збірнику висновків та рекомендацій Незалежної медійної ради. До видання увійшли 25 справ щодо спірних питань в інформпросторі: від розпалювання ворожнечі в ефірі до недобросовісної реклами. Збірник включає рекомендації щодо повноважень офіційного регулятора – Національої ради з питань телебачення та радіомовлення, а також  залучення експертів до ефіру, розроблені Незалежною медійною радою.

В Україні регулювання медіапростору з боку як держави, так і самих ЗМІ є вкрай незначним. Це призводить до появи у ефірах фейків, маніпуляцій та відверто неетичних “розважальних” програм. Тому журналістам та редакторам потрібні практичні орієнтири, які допоможуть їм уникати порушень стандартів – та вимагати цього від колег чи конкурентів.

Тому до збірника включені експертні висновки, які стосуються найважливіших питань українського медіапростору. Так, НМР аналізує журналістські розслідування (зокрема сюжет “Подвійне життя Президента” про офшори у Панамі), сюжети на конфліктні теми (до прикладу, про статки громадських активістів), програми, які розпалюють міжнаціональну ворожнечу або містять фейки. При цьому перевіряли як новини, так і авторські програми та документальні фільми. У кожному випадку експерти оцінювали матеріал з точки зору законодавства та етики, а також покроково розбирали усі помилки, даючи рекомендації з їх виправлення.

Оскільки медіапростір включає не лише інформаційно-аналітичні програми, Незалежна медійна рада розглянула ряд справ щодо рейтингових ток-шоу – до прикладу, програм, присвячених 12-річній породіллі чи знущанню над дітьми. Окремий висновок присвячено новій для України темі: висвітлення військового конфлікту на Сході України у художньому кінематографі.

Водночас, збірник може бути орієнтиром не лише в етичних, а й у правових питаннях, адже висновки НМР неодноразово ставали основою для рішень регулятора, а подекуди – і санкцій. Так,  у березні 2017 року Нацрада оштрафувала телеканал СТБ на 1,655 мільйона гривень за трансляцію шоу, які шкодять дитячій психіці. Загалом, Незалежна медійна рада розглянула 7 справ на замовлення Нацради з питань телебачення і радіомовлення. У цій сфері НМР створила прецедент, допомігши регулятору вперше довести факти трансляції фейкових новин.

Також Незалежна медійна рада пропонує медіаіндустрії новий підхід для запрошення і титрування експертів, який дозволить уникати неперевірених та заангажованих персон у ефірах телеканалів.

Завантажити збірник можна за посиланням.