Відбулась конференція «Медіавласність українських ЗМІ в офшорних зонах»

June 22, 2011

22 червня 2011 року у конференц-залі готелю «Салют» відбулась конференція «Медіавласність українських ЗМІ в офшорних зонах: проблеми та шляхи вирішення». Захід відбувся за співорганізаторства Інституту Медіа Права та Міжнародної організації Артикль 19 за підтримки Міжнародної організації «Міжнародна підтримка медіа».

Для обговорення теми медіа власності в Україні та шляхів покращення ситуації на конференції зібрались іноземні експерти, серед яких Бойко Боєв (Міжнародна організація Артикль 19, Лондон), Мануела Преотеаса (незалежний медіа експерт, Румунія), Лаша Тугіші (незалежний медіа експерт, Грузія) та представники українського громадянського суспільства, серед яких Тарас Шевченко (директор Інституту Медіа Права), Вікторія Сюмар (директор ГО «Інститут Масової Інформації») Роман Головенко (юрист ГО «Інститут Масової Інформації»), Павло Моісеєв (директор з юридичних питань МГО «Інтерньюз-Україна»), Ольга Сушко (юрист Інституту Медіа Права), Людмила Блищик (представник Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації) та ряд інших.



Головною темою, яка обговорювалась учасниками конференції стала проблема приховування фактичних власників українських телерадіокомпаній в офшорних зонах, зокрема на Кіпрі Бойко Боєв на конференції презентував дослідження «Прозорістьмедіа-власностівід офшорнихкомпаній в Україні:проблеми та рішення», яке власне і стало основою бурхливої дискусії учасників. Досвідом регулювання проблеми поділилися також і інші іноземні експерти. Зокрема Мануела Преотеаса розповіла про олігархічні моделі на медіа ринку Румунії.



Про досвід Грузії та розвиток в країні медіа середовища розповів Лаша Тугуші, який повідомив, що у квітні 2011 року у Грузії набув чинності Закон, який забороняє офшорним компаніям володіти частками телерадоорганізацій. Тарас Шевченко презентував концепцію Інституту Медіа Права щодо забезпечення прозорості власності у сфері медіа в Україні. На думку експерта, основним шляхом забезпечення прозорості має стати обов’язок телерадіоорганізацій розкривати детальну структуру власності (аж до фізичних осіб) під час отримання ліцензії, а також у будь-який час на вимогу Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. 

  

Продовжили на конференції тему відкритості Ольга Сушко та Роман Головенко, які підняли питання відкритості українських мовників та практичних аспектів реалізації права громадськості на доступ до інформації про медіа власників. Зокрема Ольга Сушко презентувала дослідження Інституту Медіа Права з медіа власності українських радіокомпаній. 



Матеріали конференції:

МЕМОРАНДУМ: Прозорість структури власності офшорних компаній в українському секторі ЗМІ: Проблеми й шляхи розв’язання, Бойко Боєв, Артикль 19

 

Презентація: Прозорість структури власності офшорних компаній в українському ЗМІ секторі:Проблеми і шляхи розв’язання, Бойко Боєв, Артикль 19

Олігархічні моделі румунського медіа ринку, Мануела Перотеаса (Румунія), незалежний медіа-експерт

Розвиток медіа-середовища в Грузії, Лаша Тугуші (Грузія), незалежний медіа-експерт


Практичні аспекти реалізації права громадськості на доступ до інформації про медіавласників, Ольга Сушко, Інститут Медіа Права

Закон Грузії “Про внесення змін і доповнень до закону Грузії про телебачення і радіомовлення”