Відбулася презентація результатів моніторингів офіційних веб-сайтів

October 4, 2011
 
   

 
 
 

4 жовтня 2011 року у прес-центрі інформаційного агентства «Українські новини» Інститут Медіа Права спільно з Центром політичних студій та аналітики презентували результати моніторингів сайтів органів влади на предмет виконання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації».

На початку презентації Тарас Шевченко, директор Інституту Медіа Права, розповів про актуальність дослідження та про передумови прийняття Закону України «Про доступ до публічної інформації». Наступним спікером була Ольга Сушко, юрист Інституту Медіа Права, яка ознайомила аудиторію з конкретними критеріями законодавства, на основі яких базувався моніторинг Інституту. Зокрема акцент був зроблений на статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації», що встановлює перелік категорій інформації, які розпорядники інформації зобов’язані оприлюднювати.

Результати дослідження Інституту Медіа Права, а саме моніторингу 16 офіційних сайтів міністерств України щодо виконання вимог законодавства представила Анна Балацька, юрист Інституту Медіа Права. В ході виступу було висвітлено основні результати моніторингу, а саме рейтинг сайтів міністерств за результатами підрахунку середнього балу. Також була надана інформація, які з вимог закону були максимально повно виконані міністерствами, а які – найгірше.

Завершив презентацію Андрій Богданович, координатор проекту «Знати, щоб діяти!» Центру політичних студій та аналітики. Експерт презентував результати моніторингу сайтів місцевих органів влади на предмет їх сприятливості в отриманні публічної інформації громадянами. ЦПСА дослідив 525 офіційні сайти органів державних адміністрацій та 203 сайти органів місцевого самоврядування.

Після презентацій моніторингів відбулося обговорення як самих результатів, так і теми прозорості органів влади загалом. На захід завітали представник Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України, юристи Інституту Масової Інформації, УАВПП, ВО «Свобода» та представники преси.

Прес-реліз та презентації моніторингів ви можете завантажити за посиланнями нижче. Додаткові відомості про результати моніторингів будуть невдовзі опубліковані у цьому розділі для вільного ознайомлення.

Моніторинг веб-сайтів міністерств України є складовою частиною проекту «Відповідальність влади через поінформованість суспільства». Даний проект виконується в рамках програми «Об’єднуємося заради реформ» (UNITER), що виконується PACT Inc. в Україні завдяки щирій підтримці американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного Розвитку (USAID)

Презентація моніторингу  Центру політичних студій та аналітики