Відбулося експертне обговорення «ЗМІ під час виборів»

December 25, 2011

23 грудня 2011 року Інститут Медіа Права за підтримки Міжнародної організації “Міжнародна підтримка медіа” провів експертне обговорення «ЗМІ під час виборів». Участь в експертному обговоренні взяли медіа юристи та медіаексперти, представники владних структур, журналісти і громадські діячі. 

Основною метою цього заходу став аналіз нових положень законодавства та оцінка впливу на медіакола. Учасники розглянули статті, які визначають загальний порядок діяльності ЗМІ під час виборів, а також особливості поширення передвиборчої агітації. Також юристи Інституту Медіа Права представили результати дослідження, яке було проведене Міжнародною організацією «Артикль 19». Іноземні експерти на замовлення Інституту підготували аналіз проекту Виборчого кодексу України в аспектах забезпечення свободи вираження поглядів і свободи засобів масової інформації під час виборів. (З Пам’ятною запискою можна ознайомитися в розділі “Аналітика”)

10 грудня 2011 року набрав чинності новий Закон України «Про вибори народних депутатів», за який 17 листопада проголосували 366 народних депутатів. Зміни сталися і в сфері регулювання діяльності засобів масової інформації під час проведення виборів. Зокрема, розробниками Закону був виокремлений новий розділ – «Інформаційне забезпечення виборів», у якому, власне, і викладені основні засади залучення ЗМІ. Попередні редакції законів про вибори не містили аналогічної категорії поняття «інформаційне забезпечення виборів». Згідно статті 63 Закону, виборцям забезпечується можливість доступу до різнобічної, об’єктивної та неупередженої інформації, потрібної для здійснення усвідомленого, поінформованого, вільного вибору. 

Експертне обговорення відбулося за підтримки міжнародної організації «Міжнародна підтримка медіа» в рамках Програми IMS із ЗМІ і демократії для Центральної і Східної Європи та Кавказу.