Відбулись комітетські слухання щодо роздержавлення друкованих ЗМІ

May 26, 2017

24 травня 2017 року Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики провів слухання на тему «Реформування державних та комунальних друкованих засобів масової інформації, досвід, перешкоди, рішення». Основною метою заходу було зрозуміти, які законодавчі перешкоди стоять на шляху у тих ЗМІ, які хочуть реформуватися, та як можна їх усунути. На комітетських слуханнях доповідали медіа експерти та редактори державних і комунальних друкованих ЗМІ, які презентували своє бачення перебігу процесу реформування.

Джефрі Ерліх, старший менеджер Координатора проектів ОБСЄ в Україні, підкреслив, що реформування преси – це одне з міжнародних зобов’язань України. Більше того, на його думку, «державна і комунальна преса – це рудимент минулого, несумісний із демократичним розвитком». Марина Безкоровайна, менеджер Координатора проектів ОБСЄ в Україні, також поділилась досвідом проекту співпраці з п’ятьма місцевими виданнями, що покликаний надавати цим газетам експертну і консультативну підтримку, і на основі якого будуть розроблені алгоритми допомоги іншим виданням.

Олег Наливайко, голова Держкомтелерадіо, висловив думку, що «реформа йде в цілому позитивно». Він навів статистичні дані щодо процесу роздержавлення. За його словами, зараз Зведений перелік містить інформацію про 690 видань, з яких 79 – державні. Станом на 23 травня 2017 року 49 видань вже повністю реформовані, а 129 перебувають у процесі припинення. Цікаво, що 36 із 244 видань, що задекларували своє бажання реформуватися на першому етапі, ще не розпочали жодних дій у цьому напрямку. Олег Наливайко також звернув увагу на важливість державного фінансування реформованих ЗМІ, що, однак, викликало неоднозначну реакцію учасників дискусії.

Медіа юристи презентували найтиповіші юридичні перешкоди для реформування преси і шляхи їх вирішення. Алі Сафаров, медіа юрист ЦЕДЕМ, розповів про проблеми реформування друкованих ЗМІ центральних органів державної влади, зокрема, в контексті  перетворення їх на офіційні друковані видання. Юрист зауважив, що переважна більшість органів державної влади не планують вживати заходів щодо виконання вимог закону та не здійснюють реальних кроків, спрямованих на припинення діяльності власних друкованих засобів масової інформації і редакцій, на виведення їх зі сфери власного контролю.

Олександр Дяченко, юрист Української асоціації медіабізнесу, пояснив, як відбувається вихід зі складу засновників та перереєстрація друкованих ЗМІ та які перешкоди можуть завадити виданням стати незалежними. Людмила Опришко, юрист ГО “Платформа прав людини”, проаналізувала судову практику щодо роздержавлення і винесла на обговорення питання підсудності таких справ та їх неоднозначного вирішення.

За підсумками комітетських слухань було вирішено утворити робочу групу для обговорення пропозицій змін до Закону про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ, який підготували спільно представники Держкомтелерадіо, Координатора проектів ОБСЄ в Україні, юристи ЦЕДЕМ, УАМБ та Платформи прав людини.

Фото надав менеджер Координатора проектів ОБСЄ в Україні.