Відбувся Круглий стіл «Шляхи реформування ОДТРК в суспільних мовників»

April 17, 2014

Законопроект «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», ухвалений Верховною Радою поки що лише в першому читанні, передбачає, що суспільне мовлення буде створюватися на базі НТКУ, НРКУ, УТР, ДТРК «Культура», ДТРК «Крим», КДР ТРК, Севастопольської ДТРК, студії «Укртелефільм», а також на базі обласних державних телерадіокомпаній (ОДТРК).

Водночас, законопроект не містить практичних механізмів реформування ОДТРК, у зв’язку з чим було ініційовано експертне обговорення щодо можливих шляхів реорганізації регіональних державних мовників в суспільні.

Участь у дискусії взяли журналісти, медіаменеджери, експерти та юристи: голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко, голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Володимир Манжосов, гендиректор НТКУ Зураб Аласанія, шеф-редактор «Телекритики» Наталя Лигачова, директор ІМП Тарас Шевченко, гендиректор Харківської ОДТРК Сергій Гулевський, гендиректор Черкаської ОДТРК Михайло Калініченко, заступник гендиректора КДР ТРК «Центральний канал» Сергій Омельчук, Олексій Мацука (редактор сайту «Новини Донбасу», ініціатор Громадського телебачення Донеччини), виконавчий директор НАМ Катерина М’ясникова, перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко, Наталя Дніпренко («Нові медіа»), медіаекперт, представник «Громадського радіо» Наталка Соколенко), Тарас Білка, (ТРК «Алекс», Запоріжжя). Модерували захід оглядач «Телекритики» Світлана Остапа та журналіст «Громадського радіо» Андрій Куликов.

Експерти обговорили два можливі варіанти реформування: шляхом створення 25 окремих регіональних каналів з цілодобовим мовленням, або  – створити ще один канал суспільного мовлення, який би об’єднував контент з регіонів.Директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко висловив думку, що не варто створювати окремий канал для регіональних мовників, а можна скористатися практикою BBC, де програми регіональних мовників включаються в ефір загальнонаціонального каналу.

Учасники круглого столу розглянули проект рекомендацій, підготовлений Інститутом Медіа Права, визнали за необхідне внести наступні зміни в діяльності компаній:

1. Забезпечити незалежність редакційної політики ОДТРК та громадський контроль за їх діяльністю.

2. Запровадити публічні річні звіти про діяльність кожної ОДТРК.

3. Визначити роль ОДТРК у майбутньому суспільному мовленні: окремі канали у кожному регіоні з подібною сіткою мовлення чи регіональні вставки на загальнонаціональному каналі мовлення (за прикладом ВВС).

4. Визначити єдиний підхід до програмної концепції ОДТРК, у тому числі щодо обсягів мовлення.

5. Запровадити в ОДТРК наглядові ради зі складу представників громадськості.

6. Змінити формат угод про державне замовлення у спосіб, який передбачає більшу редакційну свободу компаній формувати програми в межах вказаних тематичних напрямків.

7. Залучати громадські організації до спільного виробництва телерадіопрограм.

8. Провести перевірку забезпечення ОДТРК цифровим сигналом на території відповідних областей.

Підготовлені рекомендації вирішено передати членам Комітету з питань свободи слова та інформації. Для їх впровадження пропонується також розробити механізм громадського контролю і створити робочу групу для розробки практичної моделі переходу на суспільне мовлення.