Відбувся кругий стіл: “Гарантії редакційної свободи журналістів телерадіокомпаній”

July 15, 2010

У середу, 14 липня 2010 року ГО «Інститут Медіа Права» зібрала медіа юристів та експертів за круглим столом на тему «Гарантії редакційної свободи журналістів телерадіокомпаній».

Питання удосконалення законодавчого регулювання редакційних рад та редакційних статутів телерадіокомпаній було основним для обговорення на заході. Перед експертами галузі наразі стояло питання про те, як змусити ці механізми працювати.

Для обговорення теми регулювання редакційних рад та статутів на заході зібрались учні Шостої міжнародної літньої школи медіа права та випускники попередніх шкіл, серед яких юристи, директори телерадіокомпаній, представники медійних організацій, медіа-юристи та журналісти з України, Росії, Молдови, Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану та Грузії. В обговоренні також взяли участь українські юристи та журналісти.

У процесі роботи круглого столу директор Інституту Медіа Права висловив думку, що  редакційні ради телерадіоорганізацій мають формуватися творчим колективом і стовідсотково з представників творчого колективу ТРО. Також директор Інституту Медіа Права запропонував наступні ідеї: при внесенні змін обов’язково переобрати існуючі редакційні ради, при зміні редакційної ради не вносити зміни до ліцензії телеканалів, а також покласти на редакційні ради обов’язок розглядати скарги громадян, громадських організацій, державних органів щодо діяльності каналу чи журналістів. Таким чином Тарас Шевченко наголосив на необхідності внесення змін до Закону про «Про телебачення і радіомовлення».

Однак питання впливу редакційних рад не залишилось без дискусії. Представники Казахстану висловили думку, що редакційні ради взагалі не потрібні. Зокрема директор казахської телекомпанії заявив, що для управління телеканалом існує директор, а от юрист з Казахстану все ж схильний передати функції рад профспілкам. Не погодився їз думкою директора телекомпанії з Казахстану юрист Бойко Боєв («Артикль 19», Лондон), який зауважив, що медіа медіа – не просто бізнес, це соціально відповідальний бізнес, тому демократія у медіа передбачає демократію у країні.

В результаті обговорення учасники круглого столу дійшли висновку, що український Закон «Про телебачення і радіомовлення» потребує внесення дієвих змін. Отже на часі – розробка нових положень Закону, що дозволять редакційним радам працювати ефективніше.

Круглий стіл відбувся за підтримки Представництва Інтерньюз-Нетворк в Україні.

Більше читайте на Телекритиці