Відкритий Університет Реформ провів перші лекції сьомого набору

March 10, 2018

Відкритий Університет Реформ провів перші лекції сьомого набору. Як не загубити ідею на шляху до дії та що таке дизайн-мислення – про це говорили у першу лекційну суботу.

Ірина Соловей, президент Garage Gang, розповіла, що на шляху до реалізації своєї ідеї варто відповісти на такі запитання: «Від чого це залежить?», «Від кого це залежить?», «Що від цього залежить?», «Хто від цього залежить?».
Соціальна інновація – це завжди про зміну відносин між людьми. Комплексність світу полягає в потребі shared knowledge, постійному поєднанні органічного та технічного підходів, а також обов’язково потребує культури взаємодії. Важливо розуміти, ми в будь-якому разі знаходимось під певним впливом. Наша свобода полягає в тому, під чий вплив потрапляти.

Як співзасновниця проекту, Ірина також розповіла про краудфандингову платформу «Спільнокошт». Вона наголосила, що не менш важливим за фінансову інвестицію є соціальний капітал – фідбек від тих користувачів, які переглянули той чи інший проект на платформі.

Креативна партнерка Garage Gang Саша Сметаненко розповіла про дизайн-мислення як навик для вирішення певної проблеми. Дизайн-мислення або людиноорієнтоване мисленням – метод, застосовуючи який можна вирішити будь-яку проблему, враховуючи при цьому побажаннях людей. Цей метод включає 5 етапів: емпатія, визначення проблеми, генерація ідей, прототипування та тестування. При цьому, вони не обов’язково є лінійними. Висунувши неправильну гіпотезу на самому початку, дизайн-мислення, завжди можна повернутись до неї в будь-який момент.

Саша наголосила, що застосування методу дизайн-мислення потребує команди, яка однозначно має бути мультидисциплінарною, щоб дивитись на проблему з різних перспектив. Також зауважила, щойно більше занурюєшся у дизайн-мислення, то починаєш використовувати принципи дизайн-мислення повсякденно, навіть в звичайних життєвих ситуаціях.

Відкритий Університет Реформ – спільний освітній проект Реанімаційного Пакету Реформ та Центру демократії та верховенства права