Відкритий Університет Реформ провів традиційну публічну лекцію

May 23, 2018

Уже традиційно, за програмою навчання Відкритого Університету Реформ, провели публічну лекцію. Цього разу на наше запрошення люб’язно відгукнувся Станіслав Шевчук, голова Конституційного суду України, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України.

За твердженням учасників лекції, зустріч виправдала і навіть перевершила очікування. По-перше, пан Шевчук є не лише високопрофесійним юристом та суддею, а й прекрасним спікером. По-друге, обговорювали дуже цікаву й актуальну тему – “Конституційний Суд: між конституційним текстом та цінностями”. І, по-третє, натхненна аудиторія та дружня атмосфера, що панувала в ПеремогаSpace.

Голова КСУ розповів про виникнення ідеї конституції та становлення конституційної традиції, про відмінності установчої влади від встановленої, а судової влади від політичної, про концепцію прав людини та свій досвід роботи в ЄСПЛ, про Революцію Гідності, про співвідношення між нормами, принципами та цінностями, про особливості функцій Конституційного суду і про останні рішення щодо визнання неконституційними двох законів України.

Гомер, Аристотель, Тома Аквінський, Пилип Орлик, Жан-Поль Марат, Рудольф Ієринг, Альберт Дайсі, Ганс Кельзен, Рональд Дворкін, Лоран Фабіус і навіть Ясон з аргонавтами – усіх їх згадували і обговорювали під час лекції

Після виступу спікер відповів на численні запитання із залу: щодо конституційної скарги, обмеження повноважень президента, закону про очищення влади, досудового порядку вирішення спорів, тлумачення конституції, всеукраїнського референдуму та багато інших.

Глибоке розуміння теми, наведення численних прикладів й аналогій та неповторне почуття гумору пана Шевчука зробили вчорашню лекцію одночасно змістовною та простою для сприйняття – таке підсумкове враження викликала вона у ВУРівців.