Відкритий університет реформ провів третій лекційний день

October 31, 2017

В суботу, 28 жовтня, пройшов третій навчальний день шостого набору Відкритого Університету Реформ. Цього разу темою лекцій була антикорупційна реформа.

Віктор Артеменко, менеджер з адвокації РПР, розповів про «фішки» проектного менеджменту: «Завдання менеджменту проекту в тому, щоб в умовах фіксованого часу та витрат дати найбільший результат». Спікер розповів про логіку написання грантових заявок: impactoutcome – outputs. Обговорювалися потенційні проблеми, які можуть виникати в ході реалізації проекту та шляхи їх подолання (секрет криється в грамотному плануванні).

Олександр Лємєнов, головний експерт групи РПР з антикорупційної реформи, охарактеризував інституційні особливості втілення антикорупційної реформи. Лекція була побудована на роз’ясненні необхідних та очікуваних змін через застосування «Дорожньої карти реформ». Конкретні приклади та моделі ситуацій актуалізували підняті проблемні питання.

Володимир Петраковський, експерт правоохоронної групи РПР, занурив студентів в інституційну структуру правоохоронних органів та роз’яснив порядок проведення антикорупційних розслідувань  Наголошувалось на функціях та функціональних обмеженнях окремих правоохоронних органів, та на пов’язаних з ними проблемами правоохоронної системи.

Катерина Цибенко, проектний менеджер Transparency International Ukraine, презентувала проект «Побудова прозорих міст в Україні» та описала методологію: основні фактори прозорості міст, основи побудови рейтингу, критерії відбору міст для дослідження. Окремо експерт наголосила на особливостях взаємодії з місцевою владою. Наприкінці лекції спікерка розповіла про випадки успішного впровадження рекомендацій TI Ukraine (наприклад, у Житомирі міська влада взяла до уваги близько 70 таких рекомендацій).

Вадим Міський, керівник відділу адвокації РПР, звернув увагу слухачів та тонкощі процесу адвокування реформ, зауважив на різниці між лобіюванням та адвокацією, перелічив конкретні кроки просування реформ. Почавши виступ із надбань РПР, спікер далі наголосив на необхідності неперервної роботи для посилення спроможності коаліції та чіткого розуміння контексту ситуації взаємодії з владою та населенням, наводив конкретні приклади публічних акцій та їх результатів.