Відкритий Університет Реформ розповів про судову реформу

March 31, 2018

В чому суть судової реформи, чому Конституційний суд особливий, та як перевіряють доброчесність суддів? Про це учасникам Відкритого Університету Реформ розповіли експерти РПР у сфері судової реформи.

У суботу Михайло Жернаков, директор Фундації DEJURE, член ГРД, та Ірина Шиба, старший менеджер проектів Фундації, розповіли вурівцям про судову реформу. Основні завдання, на досягнення яких вона спрямована – повернення довіри до суддів та судів, подолання тотальної корупції всередині системи та якісне оновлення суддівського корпусу.

Нещодавно завершився конкурс до Верховного Суду, до нього долучилася і Громадська рада доброчесності – активісти, які аналізували інформацію з відкритих джерел та надавали Вищій кваліфікаційній комісії суддів (ВККС) свої висновки щодо доброчесності відповідних кандидатів. ГРД надала 140 негативних висновків, проте ВККС погодилася лише із 51. Зараз триває кваліфікаційне оцінювання суддів уже першої інстанції, проте ВККС не враховує висновки громадськості та дозволяє недоброчесним суддям продовжувати вершити “правосуддя”. Тому Громадська рада доброчесності нещодавно вийшла з процесу кваліфікаційного оцінювання та висунула ряд вимог щодо його удосконалення.

Ірина та Михайло запропонували вурівцям відчути себе членами ГРД. На основі узагальнення практики цієї Ради команди мали надати висновок щодо доброчесності судді Х. В результаті, одна команда визнала його доброчесним, інша – недоброчесним. Це показало, наскільки складно буває членам ГРД приймати відповідні рішення та зважати на позиції всіх членів Ради.

Юлія Кириченко, член правління ЦППР, роз’яснювала особливості конституційного судочинства. Конституційна реформа спрямована на підвищення незалежності КСУ, який часто називають негативним законотворцем, адже він не приймає жодних законів, проте може їх скасовувати (визнавати неконституційними). Тому, вкрай важливим є якісний склад цього суду. Поряд з цим, Юлія наголосила, що перехід від змішаної до парламентської форми правління міг би унеможливити узурпацію влади в одних руках. Але, на жаль, такі зміни мало кому вдаються.

Олеся Холопік, заступник директора ЦЕДЕМ, презентувала вурівцям Кампанію “ЧЕСНО.Фільтруй суд!”, яку вона координує. В рамках кампанії проводиться аналіз доброчесності суддів за власною методологією, яка не є однаковою з принципами, які застосовує ГРД. Олеся розповіла, що команда аналітиків уже проаналізувала п’яту частину суддів, які проходять кваліфікаційне оцінювання. Цікаво, що сформованою базою профайлів суддів користуються не тільки громадські активісти, але й представники бізнесу, адвокати та регіональні журналісти.

Відкритий Університет Реформ – спільний освітній проект Реанімаційного Пакету Реформ та Центру демократії та верховенства права