Відмова від теледебатів може спричинити скасування рішення про реєстрацію кандидата в Президенти

June 19, 2018

14 червня 2018 року у Верховній Раді було отримано Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виборів Президента України» (Проект №8474, н.д. Оксана Продан, Ольга Богомолець, Олексій Скрипник, Віктор Чумак).

Законопроект пропонує низку змін, що стосуються спрощення процедури реєстрації виборців, передвиборчих дебатів та діяльності виборчих комісій у Законах України «Про вибори Президента України», «Про політичні партії в Україні» та «Про державний реєстр виборців.

Перш за все, проект передбачає обов’язок кандидата на пост Президента особисто брати участь у передвиборчих теледебатах. У випадку, коли кандидат відмовляється та/або не бере участі в дебатах, ЦВК має право скасувати рішення про реєстрацію цього кандидата на пост Президента. Крім того, проектом закріплюється список питань, які повинні бути обов’язково обговорені, до яких належать:

  • засади та пріоритети внутрішньої та зовнішньої політики;
  • першочергові кроки після обрання Президентом;
  • позиція кандидата щодо існуючої на час виборів систем охорони здоров’я, соціального захисту та фіскальної системи, пропозиції їх зміни.

Передбачено, що дебати проводитимуться за рахунок Державного бюджету і транслюватимуться Суспільним телебаченням та радіо (в проекті все ще вжиті назви Національна теле- та радіокомпанія України). Крім того, теледебати можуть безкоштовно транслюватися й іншими каналами мовлення.

Іншими важливим аспектом є спрощення процедур реєстрації виборців, а саме – можливості вносити реєстраційні дані  до Державного реєстру виборців за допомогою веб-ресурсу «Особистий кабінет виборця» з використанням цифрового підпису. Для прикладу, кожен виборець матиме змогу в Кабінеті самостійно визначати свою виборчу адресу та виборчу дільницю, на якій він голосуватиме.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=64222 .