Відповідальність за сцени насильства

May 26, 2012

Двадцять другого травня 2012 року до Верховної Ради України було внесено проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за відтворення сцен насильства та жорстокості, расової, національної чи релігійної нетерпимості та дискримінації» (законопроект №10518, н.д. Оксана Білозір, Юрій Прокопчук, Олексій Плотніков, Валерій Баранов, Володимир Каплієнко).

Автори пропонують доповнити Кодекс про адміністративні правопорушення статтею 173-3, якою встановити адміністративну відповідальність за ввезення в Україну творів, зображень чи іншої продукції у друкованому, електронному або іншому вигляді, що відтворюють сцени насильства та жорстокості, расової, національної чи релігійної нетерпимості або дискримінації, з метою їх незаконного використання, їх виготовлення, зберігання, придбання, перевезення чи інше переміщення, збут чи розповсюдження, а також залучення або примушування інших осіб до участі в їх створенні, збуті чи розповсюдженні з тією самою метою. Така діяльність має тягнути санкцію у вигляді штрафу від десяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів (170 — 850 грн. ) доходів громадян з конфіскацією цих творів, зображень чи іншої продукції і обладнання для їх виготовлення. За повторне діяння протягом року або за групове діяння штраф становитиме 850 — 1700 грн.

Стаття не поширюватиметься на дії, здійснені з метою виявлення, запобігання, припинення чи розкриття правопорушень або злочинів; законну професійну діяльність журналістів; науково-дослідну діяльність та інші випадки законного використання таких творів, зображень чи іншої продукції.

Необхідність ухвалення такої статті, на думку авторів, полягає в тому, що ввезення продукції, що відтворює сцени насильства та жорстокості, расової, національної чи релігійної нетерпимості або дискримінації є проявом посягання на громадський порядок і за її вчинення законом повинна бути передбачена адміністративна відповідальність. Соціальною цінністю стосовно збереження якої потрібно встановити відповідальність є моральні засади громадянського суспільства щодо формування і розповсюдження інформації, спрямованої на забезпечення поваги до честі і гідності особи як складової загальнолюдських цінностей.


Картка проекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=43512