Відсутність державного контролю за якістю товарів та послуг ставить під загрозу життя та здоров’я українців. Громадськість вимагає частково скасувати мораторій на перевірки.

June 18, 2015

header_SF_partners

18 червня 2015 р., в інформаційному агентстві УНІАН, відбулась прес-конференція за участі громадськості та народних депутатів, які обговорили виклики та проблеми, з якими стикаються споживачі в умовах відсутності правових механізмів їх захисту та закликали владу вжити заходів для того, аби забезпечити гарантоване Конституцією право споживчого захисту.

В умовах відсутності державного контролю за якістю товарів і послуг, вже майже рік українці залишаються сам на сам зі своїми проблемами.

Вперше обмеження на перевірки бізнесу було запроваджене 13 серпня 2014 р. Законом України від 31.07.2014 р. № 1622-VII «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік». А вже 28 грудня 2015 р. Закон України № 76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» продовжив дію мораторію на перевірки до 30 червня 2015 р. Такий крок влада виправдовує гаслами про необхідність створення сприятливих умов для ведення підприємницької діяльності та нібито послаблення тиску з боку контролюючих органів на бізнес. Проте подбавши про підприємців, влада своїм рішенням фактично позбавила громадян будь-яких правових механізмів захисту споживчих прав, створивши таким чином умови неконтрольованого ведення бізнесу.

Споживачі України, які, фактично, є основним внутрішнім інвестором економіки країни, на практиці є найменш захищеними гравцями ринку і постійно стикаються з порушенням своїх законних прав.

«Особливо гостро це питання постало останнього року, коли стара система захисту прав споживачів перестала реально існувати, а нова так і не була сформована. Держава самоусунулась від виконання гарантованого ст. 42 Конституції України обов’язку захищати права споживачів, здійснювати контроль за якістю та безпекою всіх товарів, робіт та послуг і сприяти діяльності громадських організацій споживачів», − зауважив Олег Цільвік, заступник голови правління Союзу споживачів України.

З часу введення мораторію на перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб-підприємців контролюючими органами (навіть позапланових за наявністю скарг споживачів), значно зросла кількість скарг від незадоволених споживачів.

«За підсумками 2014 р. та 1-го кварталу 2015 р. можна констатувати масове порушення прав споживачів в Україні. За 2014 р. до Держспоживінспекції надійшло 24411 звернень громадян, а за 2015 р. – більше 5 тисяч. Звернення стосуються передусім якості харчових продуктів, а також послуг, які складають левову частину витрат українців. У сфері контролю над тютюном ми спостерігаємо постійне сповзання рівня виконання законів і скоро можна буде забути про бездимні кафе та ресторани. Потрібно негайно відновити державний нагляд у сферах захисту прав споживачів, дотримання законодавства у сфері попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення, та інших сферах, які впливають на здоров’я та безпеку громадян», − вважає Андрій Скіпальський, голова центру громадянського представництва «Життя».  

Неофіційна статистика свідчить, що лише в одному випадку з майже 100 порушень споживачі звертаються до органів державної влади (в основному, це стосується товарів та послуг, вартість яких вагома для бюджету сімейного домогосподарства), і з них лише кожен 20-й готовий відстоювати свої права у суді. Все це свідчить про колосальну кількість порушень прав споживачів в Україні та порушень вимог Законів України «Про звернення громадян» та «Про захист прав споживачів». 

 «Вважаю недоцільним обмежувати регулюючу функцію держави забороною на перевірки бізнесу у сфері захисту та раціонального використання природних ресурсів, дотримання екологічних норм, оскільки пріоритет цієї сфери суспільних відносин є беззаперечним. Обмеження нагляду держави за такою діяльністю несе в собі ризики, що є неспівставними з політикою, яка спрямована на стимулювання бізнесу та дерегулювання у цій сфері», − заявив Ігор Луценко, народний депутат України.

До того ж, відсутність ринкового нагляду шкодить як внутрішньому, так і зовнішньому ринку України. Погіршення якості та безпеки товарів, робіт і послуг, очевидно матиме негативні наслідки для нашої країни і у сфері міжнародної торгівлі. Україна сьогодні ризикує набути у світі імідж країни низькоякісних товарів та послуг.

«Держава має розробити прозорі механізми контролю за якістю та безпечністю товарів і послуг, щоб уникнути у подальшому порушень прав споживачів. Тобто правила мають бути виписані чітко та прозоро, щоб забезпечити інтереси як споживачів, так і бізнесу. А ситуація, коли споживачі залишаються беззахисними, а бізнес повністю захищений, а деякі його представники мають можливість безкарно зловживати є неприпустимою і такою, що вимагає невідкладних заходів з боку влади», – зауважив Тарас Шевченко, директор Інституту Медіа Права. 

В угоді про асоціацію між Україною та ЄС глава 20 Розділу V присвячена захисту прав споживачів, що свідчить про те, що у європейських країнах важливу увагу приділяють забезпеченню відповідного захисту. Так, у статті 415 наголошується: «Сторони співробітничають з метою забезпечення високого рівня захисту прав споживачів…». Проте, вже довгий час громадськість не бачить жодних потуг української влади для того, аби виконати зазначену угоду та робити все можливе, аби захистити громадян.

Громадські активісти виступають не за відміну мораторію як такого, а саме за виключення з під його дії певних сфер, відсутність у контролі за якими призводить до негативних наслідків. Так, представники коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» та експерти Реанімаційного Пакету Реформ готують спільний законопроект, яким пропонують виключити з-під дії мораторію позапланові перевірки у сферах безпечності та якості харчових продуктів, забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, захисту прав споживачів, у сфері попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення,  екологічної та радіаційної безпеки, у сфері державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду, а також позапланових (рейдових) перевірок з питань безпеки у наземному транспорті. Цей проект закону буде зареєстрований у парламенті найближчим часом. Громадськість очікує на його схвалення та підтримку з боку депутатів та уряду.  

 

Для контактів: Юлія Солоха

Координатор проекту «Київ без тютюнового диму», ГО «Інститут Медіа Права». Тел.: 067-473-86-64 e-mail: yulia@medialaw.kiev.ua