Вкрадені мобільні блокуватимуть

June 25, 2008

   Двадцять п’ятого червня 2008 року н. д. Геннадій Москаль (фракція блоку НУНС) вніс на заміну законопроект № 2268 «Про внесення змін до Закону України “Про телекомунікації”» щодо запобігання протиправному користуванню кінцевим обладнанням телекомунікацій. Законопроектом пропонується встановити, що за постановою органу дізнання, слідчого, прокурора, а також одного з керівників органу, який здійснює оперативно-розшукову діяльність, може бути припинено надання телекомунікаційних послуг, якщо кінцеве обладнання використовується споживачем для вчинення протиправних дій або дій, що загрожують інтересам національної безпеки, оборони та охорони правопорядку.

 

   Крім того, автор пропонує покласти на операторів телекомунікацій обов’язок за власні кошти встановлювати на своїх телекомунікаційних мережах технічні засоби, необхідні для фіксування роботи в мережі кінцевого обладнання системи рухомого (мобільного) зв’язку, яке за обліковими даними органу внутрішніх справ є викраденим, а також своєчасно надавати інформацію органам внутрішніх справ про факт роботи в телекомунікаційній мережі викраденого кінцевого обладнання системи рухомого (мобільного) зв’язку.

   Водночас н. д. Ярослав Сухий та Борис Петров (фракція Партії регіонів) внесли законопроект № 2675, за яким за зміну ідентифікаційного номера мобільного терміналу, а також збут мобільного терміналу із завідомо підробленим або незаконно зміненим ідентифікаційним кодом передбачається штраф від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного року з конфіскацією програмних або технічних засобів, за допомогою яких було здійснено підробку.