Всесвітній день свободи преси

May 3, 2014

Щороку 3 травня у світі відзначається день свободи ЗМІ. Цей день є приводом віддати належну шану тим журналістам, які поклали своє життя під час виконання робочих обов’язків та вкотре дати оцінку  рівню об’єктивності і неупередженість преси в усьому світі.

Вперше Всесвітній день свободи ЗМІ був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН в 1993 році. Дата 3 травня обрана не випадково, адже саме цього дня, двома роками раніше, в столиці Намібії представники незалежної преси країн Африки прийняли «Уіндхукську декларацію», у якій містився заклик до урядів держав світу забезпечувати свободу преси та її демократичний характер. У декларації підкреслювалося, що найважливішою складовою частиною будь-якого демократичного суспільства є вільна, плюралістична й незалежна преса. Головним заходом святкувань є вручення заснованої у 1997 році Всесвітньої премії ЮНЕСКО за внесок у справу вільної преси імені Гільєрмо Кано, колумбійського журналіста, який загинув 1986 року.

Цей день служить нагадуванням про те, що навіть сьогодні в десятках країн по всьому світу, журналісти, редактори і видавці зазнають переслідувань, нападів, затримань і навіть убивств.

Деталі за посиланням.