Відкритий університет реформ провів зустріч випускників

April 26, 2017

25 квітня 2017 року відбулася перша зустріч випускників Відкритого університету реформ – спільного освітнього проекту Реанімаційного Пакету Реформ і Центру демократії та верховенства права. Мета цього заходу – створити спільноту випускників ВУР та залучити їх до громадських ініціатив.

У зустрічі взяли участь  випускники попередніх чотирьох наборів Відкритого Університету Реформ 2015-2016 років та учасники п’ятого набору ВУР, який триває наразі. Серед них – помічники депутатів, юристи, викладачі, журналісти, державні службовці, працівники міжнародних організацій, громадські активісти, студенти, приватні підприємці. Більшість  ВУРівців беруть активну участь у просуванні змін в Україні.

“Реанімаційний Пакет Реформ, який народився на Майдані, є свідченням того, що ми – громадські активісти та експерти – здатні домовлятися і працювати заради загальної мети. Відкритий Університет Реформ – це яскравий приклад саме такої, злагодженої праці громадянського суспільства”, – наголосив Тарас Шевченко, директор ЦЕДЕМ та співголова Ради РПР.

Про історію та етапи становлення Відкритого Університету Реформ учасникам зустрічі розповіли координатори попередніх наборів ВУР Михайло Жернаков та Іван Омелян, а також координатор п’ятого набору Віктор Артеменко.

У другій частині зустрічі ВУРівці взяли участь у панельній дискусії “Траекторії розвитку України”. Спікерами дискусії були Євген Глібовицький, експерт з довготермінових стратегій, Світлана Заліщук, народний депутат України, Павло Шеремета, засновник proryv.in.ua, Павло Казарін, журналіст, оглядач Радіо Свобода. Разом з ними учасники ВУР обговорювали становище України за 3 роки після Євромайдану та подальші перспективи розвитку. Ще однією темою дискусії став внесок громадянського суспільства, зокрема молоді, у позитивні зміни в Україні.

Так, Євген Глібовицький наголосив на тому, що зміни відбуваються, але є проблема їх сталості.

“Сталість змін є важливішою за їх швидкість. Якщо громадська думка зосереджена лише на темпах змін, ми забуваємо, що без міцного фундаменту ці ривки можуть змінитися дуже болісним відкатом. Тому важливо закладати основи: зміни правил та відносин у суспільстві, поява нових інституцій, а не очікувати миттєвого підвищення якості життя”, – вказав він

Водночас, Павло Шеремета вказав на привід для оптимізму у нинішній ситуації.

“Я оптиміст, попри економічні показники. Це не означає, що Україна приречена бути багатою і відкритою, боротьба за це триває щодня і щохвилини. Адже корупція не любить відкритості, тож корупціонери будуть намагатися зменшити відкритість країни”, – зазначив експерт

Світлана Заліщук акцентувала увагу на викликах, які стоять перед реформаторами.

“У нас відбуваються реформи, однак еліти дозволяють їх проводити, лише доки це не шкодить можновладцям. Інша проблема – дуже дорогий “вхідний квиток” у політику, соціальні ліфти досі не працюють. До того ж, реформатори роз’єднані по різних таборах, вони не змогли об’єднатися. Зміни є завдяки унікальній коаліції: громадянське суспільство, реформісти у владі та міжнародна спільнота”, – відзначила політик.

Павло Казарін відзначив, що реформи в Україні відбуваються поступово, і потрібно бути готовим до тривалого процесу змін.

“Найголовніше для нас – це не розчаровуватися. Нам здавалося, що всі проблеми будуть вирішені швидко, але це не так. Образно кажучи, ми піднімаємося сходами, а не їдемо ліфтом. Українське суспільство – носій жорстких антиелітарних настроїв, відповідно, ставить себе у опозицію до будь-якої влади. Ви, ті люди, які у майбутньому стануть будівничими змін, маєте бути готові до цих викликів”, – наголосив він.

По завершенні дискусії також відбулося неформальне спілкування, під час якого учасники зустрічі мали змогу познайомитися зі своїми колегами з інших наборів.