ВУРівці зустрілися з керівником та активістами руху «ЧЕСНО»

November 1, 2016

DSC_0006У п’ятий ден народження громадського руху ЧЕСНО, його представники зустрілися зі студентами ВУРу. Керівник проекту Андрій Круглашов, комунікаційниця Ярослава Прокопенко, координатори кампаній ЧЕСНО Олександра Криворучко та Віта Думанська розповіли майбутнім реформаторам про історію зародження руху ЧЕСНО та цілі, які він поставив перед собою в далекому 2011 році.

«Де б ви не були у житті, там завжди буде місце для змін», ­– зазначила Ярослава Прокопенко. Саме з цією метою 12 організацій заснували рух ЧЕСНО, прагнучи реалізувати три важливі положення: якісної політики, відповідальності творців цієї політики і активізації громадян.

Активісти розповіли й про свої здобутки за ці 5 років

Важливим своїм досягненням рух вважає зростання кількості відповідальних депутатів. Так, у Верховній Раді 6 скликання тільки 3 з 448 депутатів відповідали критеріям доброчесності, тоді як серед депутатів 7 скликання недобросовісних стало на третину менше: порушників залишилося  лише 331.

«Так, це поки не дуже багато. Але тільки у казках можна зробити щось один раз, а потім жити довго і щасливо. У реальному житті для змін треба більше часу і зусиль», – зазначив Андрій Круглашов

До дискусії долучився  Іван Омелян, керівник ВУР та колишній регіональний координатор руху ЧЕСНО в Тернополі:

«Ми руйнуємо міф про те, що політикою можуть займатися тільки люди з брудними руками», – наголосив він.

ВУРівцям розповіли про такі кампанії, як «Фільтруй Раду», «Чесний кандидат», «Чесна Рада», «Чесна весна – відповідальна осінь», «Стеж за грошима», «ЧЕСНО про довибори до ВРУ» та їх досягнення.

«Змін можна добитись, коли на вас хоч якось зважають. А для цього потрібно більше, ніж ініціатива однієї людини чи навіть організації. Тоді навіть якщо вас не будуть любити, з вашими вимогами все одно рахуватимуться», – зазначив керівник «ЧЕСНО».

DSC_0040Зокрема, привертаючи увагу громадськості до кнопкодавства у парламенті, ЧЕСНО добився змін у регламенті Верховної Ради. Тепер, якщо зареєстровано факт кнопкодавства, проводиться переголосування. Крім цього, важливим своїм досягненням активісти ЧЕСНО вважають появу політичних сил, які принципово голосують особисто.

Окрім цього, тепер окремі комітети проводять онлайн-трансляції своїх засідань, а розміщення анонсів і звітів у вільному доступі стало обов’язковим, що теж є заслугою руху ЧЕСНО.

У 2015 році в рамках кампанії «Чесна весна – відповідальна осінь» було проведено моніторинг 3 000 депутатів місцевих рад, над яким працювало 80 активістів, і ще кількасот діяли на волонтерських засадах. Завдяки цій кампанії було виявлено понад 1200 депутатів-прогульників.

DSC_0077«82,5% з них не потрапили до наступних скликань рад. Це найпотужніший результат у світі», – зауважив Андрій Круглашов.

Окрім проведення таких кампаній, ЧЕСНО також займається розробкою інструментарію для розслідувачів. Так, уже існує єдиний каталог корупційних схем, каталог депутатів- кнопкодавів, сервіс, що дозволяє перевірити як часто представники різних блоків подають спільні законопроекти та інше.

«Ми не волонтери. Ми працюємо на професійній основі», – наголошує Андрій Круглашов.