Як бути активістом: ВУР провів чергову мотиваційну зустріч

December 16, 2017

«Відкритий Університет Реформ розширює рамки сприйняття», – під таким гаслом ВУР провів чергову мотиваційну зустріч. Цього разу студенти зустрілися з Ярославом Юрчишиним, виконавчим директором Transparency International Ukraine, аби в неформальній обстановці поговорити про шлях громадського активіста та боротьбу з корупцією.

Чи треба активістам іти в політику та що це дасть, як організувати боротьбу з корупцією будь-якого масштабу – про це йшлося на зустрічі. Також говорили про важливість приватизації, можливості пересічних громадян у боротьбі з корупцією і, зрештою, як країні піднятися в Corruption Perceptions Index – Індексі сприйняття корупції.

Ярослав Юрчишин із власного досвіду розповів, як живеться антикорупціонерам та як «не вигорати» на роботі. ВУРівці дізналися, що ярлик «грантоїди» більшою мірою відповідає уряду, а не громадському сектору, адже 97% усіх грантів видається державі.

Як зазначив експерт, характерною ознакою населення країн, що розвиваються, є схильність людей уникати ситуацій, коли необхідно приймати рішення.

«Людина або вирішує або вирішують за неї», тож ефективний розвиток залежить від того, наскільки self-determined є кожен громадянин та чи готовий він професіоналізуватися. Громадянин – це складна професія, яка потребує відповідальності, знання своєї країни, політичних програм», – відзначив Ярослав Юрчишин.