Як читати новини і не стати жертвою фейків: ВУР 6.0 провів нову лекцію

December 5, 2017

Як читати новини з соцмереж, розрізняти «зраду» і «перемогу» та як вести діалог – про це сьогодні учасникам ВУР 6.0 розповів журналіст та телеведучий Роман Вінтонів (більше відомий під псевдонімом Майкл Щур).

«Перемога та зрада – це територія, на яку нас кожного дня намагаються затягти. Жоден із вчинків, поганий він чи хороший, не робить людину автоматично поганою чи хорошою. Реальність набагато складніша: це не двовимірна і не тривимірна система координат, а набагато глибша конструкція», – наголосив журналіст.

За його словами, до епохи Інтернету існувала монополія на інформацію, зараз же настала «інформаційна воля», але люди поки не навчилися нею користуватися,  наче раби, які звільнилися. Сам Роман Вінтонів наголосив: нікому не вірить, бо нам ніколи не дають повної інформації. А що більше ми сприяємо поширенню неперевіреної інформації, то більше роздуваємо брехню.

«Коли хтось публікує загалом правдиву інформацію, але вона містить одну брехливу деталь, то поширенням такої інформації роздувається бульбашка, яку потім лопають ті, хто зацікавлений у брехні, як наслідок правда вже не виглядає правдоподібно», – додав він. Втім, якщо маніпуляцію вчасно розпізнати, вона не спрацює.

Завершили лекцію дискусією про ведення діалогу. Журналіст наголосив, що культура ведення діалогу у нас відсутня, люди набагато більше хочуть говорити, ніж слухати. Тож суспільству треба вчитися слухати і чути.