Фінальна лекція четвертого набору ВУР: як говорити про зміни та чому їх бракує

December 19, 2016

Цієї суботи, 17 грудня, відбулися останні лекції у рамках четвертого набору Відкритого університету реформ. Спікерами виступили голова ГО «Центр UA», член Несторівської групи Олег Рибачук та комунікаційний менеджер РПР​ Ірина Соломко.

Олег Рибачук під час виступу розкрив тему реформ в Україні: чому немає бажаних змін та як «реформувати реформаторів». Голова ГО «Центр UA» зазначив, що реформування в Україні часто зводиться до популізму та дорогих PR-кампаній. За таких умов складно вимагати конкретних змін.

Попри це, лектор наголосив, що для багатьох європейців Україна лишається  джерелом натхнення та прикладом справжнього прагнення, країною, де живуть європейськими цінностями і навіть гинуть за них.

«Україна справді може пишатися своїм громадянським суспільством. Та його відмінність від західного в тому, що у нас громадські об’єднання беруть на себе обов’язки політиків. Громадянське суспільство активно форсує зміни, однак навіть найкраще в світі громадянське суспільство не може компенсувати ганебну неефективність уряду. Водночас, ми бачимо надзвичайні зусилля, яких докладають експерти та реформатори у владі, щоб зміни таки відбулися»,  – наголосив Олег Рибачук.

Голова «Центр UA» пояснив, що єдиного правильного підходу до зміни політики не існує, та є певні риси, притаманні цьому процесу. Серед них основними є

  • Місцева система публічних фінансів;
  • Електронний мандат на втілення зміни;
  • Ефективна комунікація змін;
  • Інституційна спроможність уряду;
  • Залучення усіх стейкходерів до прийняття рішень;
  • Системний підхід.

Учасники лекції обговорили філософію policy-підходу до формування змін та дійшли спільного висновку: Україна має відійти від ідеології ручного управління, в рамках якої Президент, міністри та нардепи є носіями унікального знання про те, що є важливим для країни. Натомість важливо відстоювати залучення громадян до процесу творення змін не як безмовного об’єкта, а повноцінного партнера, який пропонує рішення та розділяє відповідальність.

«Лише повний цикл політики гарантує зміни та їх успіх. Він включає формування порядку денного, визначення проблем (Зелена книга), публічні консультації, формування рішень (Біла книга), законодавче закріплення змін і подальше впровадження – лише в сукупності ці процеси дозволять реалізувати зміни», – відзначив Олег Рибачук.

Наступний спікер – Ірина Соломко – побудувала власну лекцію у форматі сесії запитань та відповідей. У якості вступу вона розповіла про комунікації в громадському секторі, детально зупинившись саме на досвіді РПР. Ірина Соломко наголосила на важливості правильно та доступно комунікувати реформи, та розвінчала міф про те, що всі зміни мають бути популярними.

«Багато з реформ є болючими для громадян нашої країни, а такі реформи апріорі не можуть бути популярними», – зазначила вона.

На прикладі роботи РПР Ірина Соломко розказала про можливі варіанти співпраці з засобами масової інформації, та детальніше зупинилася на видах комунікацій, їх перевагах та особливостях. На прощання спікер закликала ВУРівців активно брати участь у суспільному житті:

«Головне – не будьте байдужими. Байдужі люди – найбільше зло України», – відзначила вона.