Як працює адвокація? Розповідає Відкритий Університет Реформ

May 15, 2018

Адвокація – це те саме, що лобізм. Або ж ні? Про це вурівці поговорили під час вечірньої зустрічі з Ярославом Юрчишиним, виконавчим директором Transparency International Україна.

Адвокація – це діяльність, яка спрямована на задоволення потреб громадськості. Головна мета адвокації – відстоювання суспільного інтересу. Лобізм відрізняється від адвокації тим, що передбачає відстоювання приватного інтересу і за ним стоять гроші. У свою чергу, у суспільного інтересу може і не бути фінансової вигоди.

Для кращого адвокатування громадських інтересів варто будувати коаліцію. Окрім активістів, до неї можуть входити «реформени» з влади та бізнесу. Важливо створити впізнаваність проблеми у суспільстві. Так, найбільше інформаційне насичення має припадати на останні тижні перед прийняттям владою рішення. Важливо продовжувати комунікувати це рішення й певний час після його прийняття.

Ярослав розповів, що один з найпростіших та найкращих варіантів адвокації – акції прямої дії. Вони не тільки додають упізнаваності проблемі, але й підвищують рівень впевненості представників влади, що це рішення варто ухвалити та задовольнити бажання громадськості.

Нагадуємо, що завтра у вурівців є можливість практичного засвоєння матеріалу. Запрошуємо всіх на 9:30 на площу Конституції адвокатувати виборчу реформу! [https://bit.ly/2IhE8PN]