Як змінюється освіта: Відкритий Університет Реформ провів нову лекцію

April 14, 2018

У чергову лекційну суботу ВУРівці продовжили спілкування з людьми, які творять зміни в українській освіті.

Вікторія Топол, журналістка та головна редакторка сайту “Нова українська школа” належить до цієї когорти змінотворців. Вона знається на освітній реформі та залюбки ділиться знаннями із усіма зацікавленими. Нова українська школа буде істотно відрізнятися від того, що є зараз. Свобода та ініціативність учнів, партнерські відносини між учнем та вчителем, початок занять з дружньої розмови, парти, які можуть мігрувати по класу, відповідно до потреб учнів – це лише маленька частинка реформи початкової школи.

«Звучить не дуже правдоподібно для тих, хто звик, що у школі можна говорити лише тоді, коли дозволить вчитель і лише те, що написано у підручнику, правда? А першокласники зі 100 пілотних українських шкіл, які навчаються за новою програмою у цьому році, вже відчули на собі всі переваги навчання у час, коли перш за все цінуються уміння творити та критично мислити», – зазначила лекторка.

Після ознайомлення з методиками виховання нового покоління, ВУРівцям пощастило в ігровій формі дослідити зміст, виклики та проблеми реформи правничої освіти. В цьому їм допоміг Артем Шаіпов, юридичний радник, Програма USAID “Нове правосуддя”. Завдяки командній роботі учасники “гри” спільно з’ясували, що основними питаннями у цій сфері є велика кількість університетів та низька якість освіти, яку вони пропонують. Варіантами виходу з цього замкненого кола можуть стати залучення роботодавців до освітнього процесу, співпраця з міжнародними партнерами та створення конкурентного середовища для правничих ВНЗ та викладачів.

Третім реформатором, який ділився перемогами в освітній сфері, був Ілля Філіпов – виконавчий директор Студії онлайн-освіти EdEra. Саме EdEra є тією платформою, яка прагнула зробити навчальний процес не лише корисним, а й максимально цікавим ще до того, як МОН взялося за втілення концепції НУШ. Ілля розповів історію про майже 4-річний тернистий шлях, який йому разом з командою довелося пройти: від задумки створення одного онлайн-курсу про цікаву фізику до платформи з десятками онлайн-курсів, якими сьогодні користуються, зокрема, для реалізації реформ на державному рівні. Наприклад, онлайн-курс для вчителів початкої школи є обов’язковою умовою для викладання у перших класах Нової української школи.

Також вурівці послухали Діану Даюб, проектну менеджерку EdEra, яка розповіла про ще один цікавий проект в рамках переходу до навчання компетенцій, – розробку кейсів з громадянської освіти. На конкурсній основі із усієї України були відібрані ідеї для інтерактивних навчальних матеріалів, які мають інтегруватись у чинні навчальні програми 5-9-х класів з різних предметів і бути практичними для використання на уроках та під час позакласних занять. Робота над кейсами триває й незабаром результати можна буде побачити на сайті Студії.