Європейська Комісія вважає порушенням державне фінансування цифрового телебачення

December 1, 2014

У своєму нещодавньому рішенні щодо Іспанії Європейська Комісія визнала несумісним із правилами Європейського Союзу надання державних субсидій для здійснення переходу на цифрове мовлення та розширення у віддалених районах цифрової наземної телемережі.

На думку Комісії, таке цільова допомога порушує принцип «технологічної нейтральності», оскільки публічне фінансування надається лише одній специфічній платформі передач, в той час, як бюджетне фінансування альтернативних платформ – кабельного, супутникового, Інтернет-мовлення відсутнє. Крім цього, ще одне порушення принципу недискримінації полягало у тому, що субсидії надавались лише двом компаніям-операторам, визначеним без проведення відкритого та прозорого тендеру.

Це вже не перше подібне рішення Європейської Комісії. Раніше ключовий принцип  був сформульований у справі щодо Німеччини: перехід від аналогового до цифрового мовлення не повинен включати будь-яких дискримінаційних заходів з боку держав-членів і має здійснюватися в технологічно нейтральний спосіб, щоб інвестиції в інші технологічні платформи «не були під загрозою».