Юристка ІМП успішно захистила у суді Радіо Свобода та редактора “Європейської правди” Сергія Сидоренка

April 4, 2016

Сьогодні Печерський районний суд розглядав справу за позовом Сергія Тищенка до Радіо Свобода та редактора “Європейської правди” Сергія Сидоренка про визнання інформації недостовірною, захист честі та гідності. Предметом позову став сюжет під назвою “Олена Тищенко – жінка, яка ховає і шукає статки”, оприлюднений на сайті Радіо Свобода

Олена Тищенко – це екс-очільниця управління МВС України, яке мало займатися поверненням корупційних активів. Позивач – її колишній чоловік. 

Журналістів у суді представляла юристка Інституту Медіа Права Галина Чижик

Вона повідомила, що позивач вимагав у суду спростувати таке формулювання у журналістському матеріалі: 

Якщо колишній чоловік Тищенко і нинішній батько її дітей є людиною, яка за низкою журналістських розслідувань особисто допомагала Курченкові виводити гроші за кордон, то призначення її на посаду людини, яка буде повертати виведені кошти за кордон, є нонсенсом і явним конфліктом інтересів”. 

Суддя Ірина Литвинова погодилася із аргументами захисту та відмовила у задоволенні позову. 

Представниця Сергія Тищенка у суді вимагала спростувати твердження, вирване з контексту, наголошуючи на тому, що Радіо Свобода та Сергій Сидоренко нібито обвинуватили її клієнта у вчиненні злочину. Однак журналіст лише висловив свою думку у формі оціночного судження, яке за законодавством України не може бути доведене чи спростоване,” – зазначила Галина Чижик і додала, що тривалий час судові рішення в Україні ухвалювалися не на користь журналістів і те, що суддя стала на захист свободи вираження, демонструє розуміння важливої ролі, яку виконують журналісти у демократичному суспільстві.