Юристи Фонду оскаржуватимуть відмову ДФС надати акт податкової перевірки

November 9, 2016

Фонд захисту права на доступ до інформації підтримав ще одну судову справу. Цього разу юристи Фонду допомагають оскаржити відмову Державної фіскальної служби України надати копію акту перевірки Запорізької обласної клінічної лікарні.

Відмовляючи запитувачу (ЗОГО «Народний захист») розпорядник інформації посилався на норми податкового законодавства. Так, у відповіді ДФС зазначено, що «платник податків має право на нерозголошення контролюючим органом (посадовими особами) відомостей про такого платника без його письмової згоди та відомостей, що становлять конфіденційну інформацію, державну, комерційну чи банківську таємницю та стали відомі під час виконання посадовими особами службових обов’язків, крім випадків, коли це прямо передбачено законами».

Таким чином,  розпорядник не врахував вимоги законодавства щодо застосування «трискладового тесту» – правила, яке розпорядники зобов’язані виконувати, навіть якщо іншими законами обмежено доступ до певної інформації (відповідно до нього, слід визначати, чи не переважає суспільний інтерес в отриманні інформації шкоду, яка може бути завдана її розголошенням). Це безумовно є порушенням Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Наразі у цій справі відкрито провадження та триває розгляд.  

Детальніше про справу: https://dostup.pravda.com.ua/stories/publications/sud-z-dfs-chomu-fiskaly-prykhovuiut-akt-perevirky-zaporizkoi-komunalnoi-likarni
http://xn--80ane0bfp.zp.ua/2016/10/zogo-narodnij-zaxist-podaye-do-sudu-na-dfi-ukra%D1%97ni/ 
http://xn--80ane0bfp.zp.ua/2016/11/rozpochinaemo-bitvu-v-sudi-za-vidkritist-informaci%D1%97-komunalnix-ustanov-zakladiv-ta-pidpriyemstv/
http://xn--80ane0bfp.zp.ua/2016/11/nash-pozov-do-dfs-ukra%D1%97ni-budut-rozglyadati-kolegialno/