За наклеп за грати?

February 15, 2008

П’ятнадцятого лютого 2008 року у Верховній Раді України було зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України» (законопроект № 2086, н.д. Антон Яценко, фракція БЮТ).

Автор пропонує встановити кримінальну відповідальність за наклеп та за доведення до самогубства через наклеп. Під наклепом автор розуміє «умисне поширення завідомо неправдивих вигадок, недостовірних та негативних відомостей, або інформації, які ганьблять, порочать честь, гідність або ділову репутацію особи, що підтверджено рішенням суду, яке набрало законної сили». 22 лютого, після низки критичних відгуків, пан Яценко подав проект на заміну, яким пропонується встановити відповідальність за поширення наклепу з боку службової особи органу державної влади та місцевого самоврядування.

Кримінальна відповідальність за наклеп та образу була скасована в Україні у 2001 році. ОБСЄ, Рада Європи, Артикль 19 та інші міжнародні організації ставлять Україну в приклад іншим країнам, що розвиваються. Між тим постійно відбуваються спроби відновити таку відповідальність, у різний час аналогічні законопроекти вносили народні депутати Святослав Піскун, Леонід Черновецький та Василь Кисельов.