За сприяння Фонду подано позов у справі Марії Землянської проти Мінекономрозвитку

August 13, 2014

За сприяння Фонду захисту права на доступ до публічної інформації подано позов у справі журналістки бюро «Свідомо» Марії Землянської проти Міністерства економічного розвитку та торгівлі України.

До суду оскаржено відповідь на запит, надісланий журналісткою 1 квітня 2014 року до Міністерства економічного розвитку і торгівлі з проханням надати інформацію стосовно участі представника Міністерства Зайцевої С.П. у сесії Сторін Рамкової конвенції з боротьби проти тютюну ВООЗ, що відбулася з 12 по 17 листопада 2012 році у м. Сеул, Республіка Корея, а саме: підтвердити повноваження пані Зайцевої, надати копію технічного завдання від Міністерства для участі у цьому заході та інформацію стосовно джерел та розміру фінансування поїздки.

У відповідь на запит Міністерство підтвердило, що Зайцева С.П. брала участь у конференції в складі української делегації та надало інформацію щодо фінансування поїздки. Однак, було відмовлено в наданні технічного завдання, оскільки, на думку Міністерства, воно містить службову інформацію. Відповідно до Переліку відомостей, що містять службову інформацію в Мінекономіки до них віднесено «відомості, що містяться в директивах, планах, вказівках делегаціям та посадовим особам з питань зовнішньоекономічної діяльності України, спрямовані на забезпечення її національних інтересів і безпеки, які не становлять державну таємницю».

Інтереси заявниці у справі представлятиме адвокат Сергій Заєць.

 

Метою проекту «Забезпечення судового захисту права на інформацію за підтримки Фонду та мережі захисників права на доступ до інформації», що здійснюється Інститутом Медіа Права за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», є гарантування правового захисту права кожного на доступ до інформації. Детальніше про програму: www.irf.ua