Заблоковано членів Нацради

February 25, 2010

Двадцять четвертого лютого 2010 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення отримала дві постанови про відкриття виконавчого провадження Державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції у місті Києві. Постанови винесено відповідно до двох ухвал Київського окружного адміністративного суду за позовом ТОВ «Телерадіокомпанія «Музика ТВ».

Відповіднно до тексту постанов двом членам Національної ради, Тетяні Лебедєвій і Віктору Понеділку забороняється здійснювати повноваження членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, брати участь у засіданнях Національної ради і підписувати документи та вчиняти будь-які дії від імені Національної ради до набрання рішенням у даній адміністративній справі законної сили.

Це судове рішення викликане тим, що Віктор Понеділко був призначений на посаду 11 липня 2002 року, а Тетяна Лебедєва – 20 лютого 2003 року і строк їхніх повноважень давно закінчився. Закон України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» не передбачає випадків, коли термін повноважень члена Нацради може бути подовжений (цей термін складав 4 роки в редакції закону, що діяла на момент призначення згаданих членів Нацради, та 5 років у тій редакції, що діє зараз).

Верховна Рада України ігнорує вимогу закону, за якою має оголосити конкурс для нових членів Національної ради. Ні Віктор Понеділко, ні Тетяна Лебедєва не можуть претендувати на перезатвердження, оскільки закон забороняє призначати на цю посаду осіб, які досягли пенсійного віку.

Неофіційно депутати Верховної Ради України раніше зазначали, що хочуть звільнити усіх чотирьох членів Нацради, призначених парламентом. Така можливість виникне вже незабаром, оскільки 18 березня 2010 року спливає пятирічний термін з моменту призначення членів Нацради Віталія Шевченка та Юрія Плаксюка. Очевидно, вже після цього Верховна Рада України візьметься за зміну всієї четвірки. Між іншим, ні Плаксюк, ні Шевченко теж не можуть претендувати на перепризначення, оскільки закон вказує, що одна й та ж особа може бути повторно призначена лише один раз. Для обох призначення у 2005 році було другим.