Захист історичної пам’яті

July 8, 2009
Першого липня 2009 року до Верховної Ради України було внесено проект Закону України “Про внесення змін до Кримінального кодексу України” (законопроект №4745, н. д. Петро Симоненко, фракція Комуністичної партії України; щодо відповідальності за публічне заперечення вироку Міжнародного військового трибуналу у м. Нюрнберг)

Як зазначає автор, основна мета законопроекту – захист історичної пам`яті відносно подій, які мали місце під час Великої Вітчизняної війни, та запобігання проявам неонацизму.

Проектом передбачається доповнення Кримінального кодексу України статтею 438-1. “Публічне заперечення вироку Міжнародного військового Трибуналу у м. Нюрнберг”.

Так, за публічне заперечення фактів, встановлених вироком Міжнародного військового Трибуналу у м. Нюрнберг з метою реабілітації нацизму, нацистських злочинців та їхніх прибічників, а також правової оцінки таких фактів передбачатиметься відповідальність від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

За виготовлення матеріалів виготовлених з такою ж метою передбачатиметься відповідальність від ста до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до одного року.

Текст законопроекту:

http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=35701