Закликаємо депутатів не підтримувати законопроект про “іноземних агентів”

November 18, 2016

На розгляд парламенту планують винести так званий законопроект «про іноземних агентів» №5318. Після критики з боку суспільства, окремих народних депутатів і ЄС, автор законопроекту Юрій Дерев’янко зареєстрував другий, альтернативний законопроект, але не відкликав перший. Це означає, що обидва законопроекти будуть винесені в зал для голосування.

Законопроект №5318 від 28 жовтня («про іноземних агентів») пропонує розширити перелік суб’єктів Закону «Про запобігання корупції» і зобов’язати всіх активістів, підрядників та співробітників підрядних організацій, які отримують кошти від програм міжнародної технічної фінансової допомоги у сфері запобігання, протидії корупції (як безпосередньо, так і через третіх осіб) подавати декларації на рівні з державними чиновниками. Ухвалення цього законопроекту значно ускладнить можливості для міжнародних партнерів України інвестувати в боротьбу з корупцією. Він також містить корупціогенну норму про формування переліку антикорупційних ГО НАЗК на власний розсуд.

Окрім того, безпрецедентно швидко, вже за 3 дні, законопроект отримав схвалення головного комітету і підтримку 4 з 5 фракцій в парламенті. При цьому, головним комітетом з незрозумілих причин був визнаний не Комітет із питань запобігання і протидії корупції, а непрофільний Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Через непрозорість і надзвичайну швидкість проходження цього законопроекту в парламенті складається враження, що таким чином депутати хочуть помститися антикорупційним громадським організаціям, які доклали багато зусиль для запуску системи е-декларування.

Місія ЄС в Україні вже розкритикувала цей законопроект. 3 листопада там зазначили: «Україна подолала важливий рубіж із впровадженням електронного декларування. Законопроект №5318, що обговорюється Верховною радою, спрямований проти цих досягнень. Антикорупційні неурядові організації не прирівнюються до державних посадовців». Голова Комітету із запобігання корупції Єгор Соболєв зазначив, що це «така собі дрібна помста» і «перекладання з хворої голови на здорову».

У відповідь на критику депутат Дерев’янко вніс альтернативний законопроект 5318-1. Ним передбачено, що декларації подаватимуть особи, які є кандидатами чи членами конкурсних комісій, громадських рад, зокрема, але не виключно Громадської ради доброчесності при Вищій кваліфікаційній комісії суддів, Громадської ради при Національному агентстві із запобігання корупції, Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро тощо.

16 листопада у Комітеті із запобігання корупції не вистачило голосів за визнання законопроекту №5318 корупціогенним. Комітет також рекомендував парламенту повернути його автору на доопрацювання. Водночас рішення Комітету носять виключно рекомендаційний характер, це означає, що обидва законопроекти тепер будуть винесені на голосування парламенту.

Наголошуємо, що будь-які спроби внести зміни до Закону «Про запобігання корупції» містять ризики повторення історії із так званим «законом Денисенка» — коли з голосу внесяться руйнівні для е-декларування правки. Також незрозуміло, чому парламент переймається деклараціями громадських активістів в той момент, коли НАЗК досі не перевірило жодної зі 100 000 декларації високопосадовців, поданих до системи 30 жовтня.

Коаліція «Декларації під контролем» закликає народних депутатів України не підтримувати внесені Юрієм Дерев’янком законопроекти №5318 та №5318-1 і зосередити свою увагу на контролі за виконанням НАЗК антикорупційного законодавства в частині перевірки декларацій.