Законопроект про доступ до інформації у сфері енергопостачання прийнято у першому читанні

October 8, 2015

На пленарному засіданні 8 жовтня Верховна Рада України прийняла у першому читанні Проект Закону України «Про особливості доступу до інформації у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого питного водопостачання та водовідведення» (проект №2505а).Ініціатором законопроекту виступив Президент Петро Порошенко.

Даний законопроект передбачає безперешкодний та безоплатний доступ споживачів до інформації щодо встановлення цін/тарифів, заходів з енергозбереження, підготовки та реалізації інвестиційних програм у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого питного водопостачання та водовідведення.

Також даним законопроектом визначено, що проекти інвестиційної програми, що плануються до реалізації у вищезазначених сферах, також підлягають обов’язковому попередньому громадському обговоренню у формі громадських слухань.

Обов’язок забезпечувати доступ до вищезазначеної інформації покладено на державні органи, органи місцевого самоврядування, а також суб’єкти господарювання, що провадять діяльність у зазначених сферах.

За законопроектом, доступ до інформації забезпечується розпорядниками інформації шляхом її розміщення на офіційних веб-сайтах у мережі Інтернет, в засобах масової інформації, інформаційних стендах, а також в платіжних документах, що застосовуються для оплати населенням спожитих товарів (робіт, послуг). Окрім того, згідно законопроекту забезпечується доступ споживачів до електронних систем обліку розрахунків споживачів через офіційні веб-сайти відповідних суб’єктів господарювання в мережі Інтернет.