Законопроект про місцеві вибори пропонує заборонити телеагітацію

June 2, 2015

28 травня 2015 року у Верховній Раді було зареєстровано  проект Закону про місцеві вибори (проект № 2831-2, н.д. Андрій Парубій, Олександр Черненко та ін.). Даний законопроект розроблявся народними депутатами спільно з експертами громадських організацій і є одним з чотирьох альтернативних, на даний момент зареєстрованих у парламенті. Свої пропозиції щодо регулювання інформаційної сфери у цьому законопроекті висловив також Інститут Медіа Права.

Законопроект, окрім введення нової виборчої системи для проведення місцевих виборів, втілює низку позитивних напрацювань у інформаційній сфері. Так, відкритою за режимом доступу визнається інформація, що міститься у документах, поданих до відповідної виборчої комісії для реєстрації кандидатів, а також інформація, яка знаходиться у володінні виборчих комісій, зокремаавтобіографії зареєстрованих кандидатів, які мають бути оприлюднені на веб-сайті ЦВК протягом трьох днів з дня реєстрації такого кандидата у територіальній виборчій комісії.

У новому законопроекті зникає термін «політична реклама». Крім того, суттєво обмежуються можливості для передвиборної агітації. Автори законопроекту пропонують заборонити поширення в будь-якій формі агітації телерадіоорганізаціями усіх форм власності, розповсюдження агітації із застосуванням носіїв зовнішньої реклами, а також у транспорті. Натомість, передбачається можливості створення телерадіоорганізаціями окремих передач у формі передвиборних дебатів чи дискусій, які можуть проводитися за рахунок телерадіоорганізації або за рахунок коштів виборчих фондів, причому в останньому випадку про це має бути повідомлено на початку та наприкінці передачі.

Крім того, зникає прив’язка спеціальних гарантій журналістів у виборчому процесі до конкретного ЗМІ, а самі журналісти отримують право отримувати усю необхідну інформацію щодо підготовки і проведення виборів на вимогу від усіх органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та виборчих комісій в межах їх повноважень у виборчому процесі.

Законопроект також містить положення щодо заборони здійснювати будь-які агітаційні дії з моменту оголошення про вибори до реєстрації відповідних кандидатів та прямо визнає безоплатне надання виборцям будь-яких коштів, товарів чи послуг громадськими чи благодійними організаціями, серед засновників яких є кандидати на виборах, непрямим підкупом виборців.

 

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=55376