Законопроект про мораторій на перевірки ухвалено із правками ІМП

November 4, 2016

Верховна Рада прийняла закону “Про особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності” (проект № 3153), яким передбачається введення мораторію на планові перевірки державними органами до 31 грудня 2017 року. У документі були враховані пропозиції Інституту Медіа Права щодо включення Національної ради з телебачення та радіомовлення до переліку органів, на які не поширюється дія мораторію на перевірки. 

Законопроект встановлював виключний перелік органів (серед яких, наприклад, Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів), на які дія зазначених обмежень не поширюється. Втім, до переліку таких органів не було включено Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення, що у разі прийняття цього варіанту тексту законопроекту, могло практично заблокувати наглядову діяльність регулятора. 

У зв’язку з цим, Інститут Медіа Права підготував пропозиції до другого читаннязаконопроекту, які передбачали виведення Національної Ради з під дії цього закону. Відповідні пропозиції були зареєстровані народними депутатами Сергієм Лещенком, Сергієм Кіралем та Віктором Галасюком. Профільний комітет, розглянувши пропозиції, затвердив їх в остаточній редакції законопроекту до другого читання. Така редакція закону дозволить Нацраді мовною мірою виконувати власні контрольні повноваження.