Законопроект про мовлення громад оприлюднено для громадського обговорення

July 23, 2015

На сайті Державного комітету телебачення і радіомовлення України оприлюднено Проект Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження мовлення громад на принципах суспільного мовлення”. 

Законопроект, розроблений Держкомтелерадіо, пропонує доповнити положеннями щодо мовлення громад низку законів України. Так, зокрема, пропонується доповнити Закон України «Про телебачення і радіомовлення» поняттям громадських телерадіоорганізацій як телерадіоорганізацій, які є неприбутковими юридичними особами, заснованими органами місцевого самоврядування, громадськими об’єднаннями з метою задоволення культурних, науково-просвітницьких та інформаційних потреб, вільного і відкритого обговорення важливих проблем територіальних громад.

За законопроектом, діяльність громадських телерадіоорганізацій має провадитись на принципах, передбачених Законом України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України». При цьому, розробники законопроекту пропонують визначати засновані органами місцевого самоврядування громадські телерадіоорганізації як комунальні некомерційні підприємства.

При цьому правом призначення і звільнення керівників засобів масової інформації, членів наглядових рад громадських телерадіоорганізацій законопроект пропонує наділити органи місцевого самоврядування.

Наразі законопроект Держкомтелерадіо направлено Нацраді, яка має розглянути його на своєму засіданні 23 липня.

Нагадаємо, п. 4 Прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про Суспільне телебачення і радіомовлення України” Кабінету Міністрів України було доручено підготувати і подати до Верховної Ради України у шестимісячний строк пропозиції щодо запровадження мовлення громад на принципах суспільного мовлення.