Законопроект про обмеження ввезення друкованої продукції антиукраїнського змісту прийнято у першому читанні

October 21, 2016

На пленарному засіданні 20 жовтня Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект 5114, що обмежує доступ на український ринок іноземної друкованої продукції, яка має антиукраїнський зміст.

Законопроект передбачає внесення змін до низки законів України, зокрема пропонує впровадження  дозвільної процедури ввезення з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України видавничої продукції (у кількості понад 10 примірників), що може бути розповсюджена на території України.

Згідно з положеннями законопроекту аналіз та оцінку видавничої продукції на предмет віднесення її до такої, яка не дозволена до розповсюдження на території України, має здійснювати спеціально створений орган – експертна рада. Передбачено, що експертна рада має формуватися з представників органів державної влади, галузевих асоціацій, спілок, громадського експертного середовища, провідних діячів культури, мистецтва, науки і освіти, психіатрів та фахівців у галузі інформації.

Згідно з положеннями законопроекту, критерії оцінки видавничої продукції, яка дозволена до розповсюдження на території України, мають бути затверджені окремо.

Також законопроектом передбачається створення та ведення спеціального реєстру видавничої продукції держави-агресора, дозволеної до ввезення та розповсюдження на території України.

Детальніше про законопроект можна прочитати за посиланням: https://cedem.org.ua/news/zaproponovano-obmezhyty-vvezennya-drukovanoyi-produktsiyi-iz-derzhavy-agresora/

З текстом законопроекту 5114 можна ознайомитися за посиланням: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=60012