Законопроекти щодо Національної ради

April 15, 2009
Чотирнадцятого квітня 2009 року Верховна Рада України розглянула три законопроекти щодо діяльності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

На обговорення виносилися законопроекти Володимира Ландіка “Про внесення змін до Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення” (законопроект № 2371; щодо приведення у відповідність чинному законодавству України); Олени Кондратюк “Про внесення змін до Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення” (законопроект № 2442; щодо звітності Національної ради) та проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення”  (законопроект № 3153, н.д. Олена Бондаренко, фракція Партії регіонів; щодо удосконалення стадій прийняття та порядку оприлюднення актів Національної ради).

Під час обговорення депутати висловилися за ухвалення законопроектів Олени Кондратюк та Олени Бондаренко, в той же час  законопроект Володимира Ландіка отримав неоднозначну оцінку. Так, н.д. Юрій Гнаткевич зазначив, що фракція блоку БЮТ не підтримає законопроект, адже він на їх думку направлений на “вимивання української мови з телевізійного ефіру”. Його колега – н.д. Микола Томенко зазначив, що законопроект Володимира Ландіка закладає зміну до позбавлення ключової функції Національної ради, а також позбавляє контролю з боку як парламенту, так і Президента.

За результатами голосування законопроект Володимира Ландіка набрав 198 голосів і був відхилений, Законопроекти №2442 та 3153 були ухвалені в першому читанні. За це проголосували, відповідно, 257 та 361 народний депутат.