Запроваджено нові гарантії захисту журналістських джерел

May 18, 2012

14 травня 2012 року Президент України Віктор Янукович підписав Кримінальний процесуальний кодекс, який передбачає право журналіста не розкривати свої джерела інформації та відмовитися давати свідчення в рамках розслідування кримінальних справ.

У частині 2 статті 65 Кримінального процесуального кодексу зазначено: «Не можуть бути допитані як свідки:…6) журналісти – про відомості, які містять конфіденційну інформацію професійного характеру, надану за умови нерозголошення авторства або джерела інформації…»

На думку Тараса Шевченка, директора Інституту Медіа Права, це позитивні зміни в законодавстві України: подібні правки внесені до Кримінального процесуального кодексу вперше, однак, створюють певні рамки захисту представників ЗМІ та відповідають європейським стандартами, якими передбачено захист журналістських джерел.

Серед мінусів варто зазначити відсутність у КПК чіткого визначення поняття «журналіст», що ставить під сумнів можливість користуватися даним законодавчим правом операторами, режисерами, продюсерами, які співпрацюють з журналістами й на рівні з останніми володіють інформацією. Також поза захистом залишаються працівники інтернет-видань, блогери та представники інших новітніх медіа.

Варто зазначити, що пропозиції народного депутата Андрія Шевченка до проекту Кримінального процесуального кодексу України, які чітко передбачали захист усіх без винятку представників ЗМІ та блогерів, були відхилені.

Кримінальний процесуальний кодекс набуде чинності через шість місяців від дня його підписання Президентом України.