Зареєстровано проект закону щодо використання мов нацменшин

April 20, 2017
12 квітня 2017 року у Верховній Раді України було зареєстровано Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення розвитку та використання мов національних меншин в Україні (№ 6348, н.д. Подоляк І.І., Сироїд О.І., Гопко Г.М. та інші).
 
Цей законопроект є комплементарним до законопроекту №5670, що стосується використання державної мови і був поданий колективом депутатів під лідерством Ірини Подоляк у січні 2017 року. Стосовно змін, які пропонується внести до правового регулювання медійної сфери, варто відзначити:
 
1) встановлення права організацій місцевого мовлення здійснювати мовлення мовою національної меншини у обсязі не більше 20% ефірного часу
2) можливість використання зовнішньої реклами мовою національної меншини (при використанні разом з українською мовою – напис мовою меншини здійснюється під написом українською, а розмір шрифту не може бути більшим за шрифт напису українською мовою);
3) обов’язок субтитрувати рекламу, що виконана мовою національної меншини, українською при трансляції аудіовізуальними медіа.

Важливо зазначити, що ці положення поширюються винятково на місця компактного проживання певної національної меншини, причому повноваження закріплювати за такою територією відповідний статус покладені на органи місцевого самоврядування (в рамках села, селища чи міста).

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=61590.