Зареєстровано законопроект, що посилює відповідальність за порушення права на інформацію та права на звернення

November 23, 2015

19 листопада 2015 року у Верховній Раді України зареєстровано Проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо порушення права на інформацію та права на звернення» (проект № 3493). Ініціатором законопроекту виступив народний депутат Дідич Валентин Володимирович.

Даним законопроектом додано відповідальність осіб, що зобов’язані законом видавати або приймати документи (зокрема, звернення громадян та запити на публічну інформацію). Адже, станом на сьогодні чинним законодавством, зокрема ст. 212-3 КУпАП, відповідальність таких осіб не передбачена, що призводить до порушення прав громадян України.

Законопроектом також пропонується поширити відповідальність за незаконну відмову у прийнятті та розгляді звернення також і юридичних осіб.

Окрім того, особи, права яких порушено, зможуть звертатись для накладення адміністративного стягнення безпосередньо до суду. Для звернення до суду не потрібне попередня складення Уповноваженим ВРУ з прав людини протоколу про адміністративне правопорушення. Суд розглядатиме справу та накладатиме стягнення на підставі наданих доказів.

 

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=57148