Засідання Громадської Ради при Нацраді

December 21, 2010

Шістнадцятого грудня 2010 року відбулося чергове засідання Громадської ради при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення. На ньому були присутні члени Громадської ради Олексій Безгін, Олександр Глущенко, Олександр Макарський, Павло Моісеєв, Оксана Приходько, юрист Інститут Медіа права Ігор Розкладай, Андрій Соломаха, Олег Фіалко. Участь у засіданні взяли також члени Національної ради Євген Баранов та Микола Фартушний.

Засідання було присвячено питанням цифрового мовлення та Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору України.

Члени громадської ради обговорили проблему створення цифрового ефірного мовлення в Україні, яка, зокрема, пов’язана з відсутністю Технічного регламенту – документу, що однозначно визначає номенклатуру технічних параметрів цифрового ефірного ТБ для України. А саме, містить чіткі стандарти і вимоги щодо (в тому числі): – Стандарту модуляції (DVB-T або DVB-T2) – Певного набору параметрів, передбачених стандартом ISO / IEC 14496 (MPEG-4/AVC) – максимальну кількості ліцензованих каналів в кожному мультиплексі – мінімально допустимих якісних вимог до зображення, звуку й додаткових сервісів, які дозволяє надавати стандарт DVB -T при заданій ємності мережі – набору функцій і характеристик приймального обладнання різних цінових категорій (у тому числі і «соціальних»).

Члени Громадської ради рекомендували Національній раді внести до порядку денного найближчого засідання питання про необхідність створення Технічного регламенту щодо стандартизації параметрів ЦТБ в Україні, а також звернутись до Адміністрації зв’язку України з пропозицією в рамках коштів державного бюджету України, які передбачені за напрямком “Розвиток цифрового телерадіомовлення” (КПКВ 3106130) включити в план на 2011 р. замовлення на розробку Технічного регламенту стандартизації параметрів цифрового мовлення в Україні. Залучити до виконання замовлення експертів та учасників ринку. 

Крім того, члени громадської ради обговорили питання Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору України та ухвалили підготувати до наступного засідання Громадської ради проект рішення з рекомендаціями щодо удосконалення Плану розвитку.

Проведення наступного засідання Громадської ради планується 28 січня 2011 р.