Засідання комітету свободи слова

February 2, 2005

Другого лютого відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, на якому розглянули два питання: про звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2004 рік та про пропозиції Президента України до нової редакції Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення”.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України не затверджувати звіт Національної ради та висловити недовіру всьому складу Національної ради на підставі частини третьої статті 31 Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення та радіомовлення”. Відповідно до цієї статті закону таке висловлення недовіри має наслідком відставку всього складу Національної ради, однак лише в тому випадку, якщо аналогічне рішення прийме Президент України. У разі відставки, члени Національної ради продовжують виконувати обов’язки до формування нового складу. Дата розгляду звіту Верховною Радою не відома.

Комітет прийняв рішення винести на розгляд Верховної Ради України проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення” (нова редакція), врахувавши лише частково пропозиції Президента України. Президент (Кучма) у своїх пропозиціях висловлювався проти прогресивних норм, які сприяли незалежності Національної ради.