Затверджено робочу групу з доопрацювання законопроекту щодо заборони реклами тютюну

April 6, 2011
Шостого квітня 2011 року Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації розглянув та затвердив склад робочої групи з доопрацювання до другого читання проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” (законопроект №5164; щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів).

До складу робочої групи увійшли представники Незалежної асоціації телерадіомовників, Індустріального телевізійного комітету, Всеукраїнської рекламної коаліції, “Укртютюну”, інституту Корецького, УАВПП, УСПП та інших асоціацій та громадських організації. Інститут Медіа Права буде представляти його директор Тарас Шевченко.

Однак, Комітет свободи слова проігнорував звернення громадських організацій щодо неприпустимості участі представників тютюнової індустрії та афілійованих структур у формуванні державної політики щодо обмеження тютюнопаління,  а відтак – затверджений склад робочої групи є незбалансованим і упередженим щодо просування такої політики.

Нагадаємо, що законопроект №5164 передбачає повну заборону реклами тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, окрім реклами в спеціалізованих виданнях тютюнової галузі та на спеціальних виставкових заходах тютюнових виробів, що проводяться виключно для виробників та оптових продавців тютюнових виробів.

Законопроект також забороняє у рекламі будь-яких товарів або послуг зображувати тютюнові вироби або процес паління тютюнових виробів. Серед іншого законопроект забороняє будь-які способи просування тютюнових виробів на ринку, як-от інформування через телекомунікаційні мережі, безоплатну роздачу тощо.