Завершена громадська експертиза Міністерства освіти

September 28, 2011
У вересні 2011 року Інститут Медіа Права завершив роботу над дослідженням того, як Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України реалізовувало Державну програму розвитку і функціонування української мови у 2004-2010 роках. Відповідно до цієї програми Міністерство освіти повинно було здійснювати ряд заходів щодо реалізації програми, а також координувати роботу інших її виконавців. Зокрема, міністерство отримувало від виконавців програми річні звіти про виконані ними заходи і передавало узагальнену інформацію до Кабінету Міністрів України.

Другого лютого 2011 року Інститут Медіа Права звернувся до Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України із запитом про проведення громадської експертизи. На початку дослідження міністерство не сприяло йому належною мірою, але в результаті оскарження такої бездіяльності до Кабінету Міністрів України копії матеріалів, потрібних для проведення дослідження, були надані експертам.

За результатами громадської експертизи було виявлено ряд недоліків як у самій Державній програмі розвитку і функціонування української мови, так і її виконанні міністерством. Відтак, Інститут Медіа Права надіслав до Міністерства освіти експертні пропозиції щодо покращення його роботи у галузі підтримки української мови.

Спеціалісти запропонували розширити можливості вивчати українську мову для всіх охочих (як іноземців, так і носіїв мови) шляхом створення навчальних курсів та сприяння випуску посібників. Наступна пропозиція Інституту Медіа Права полягала у створенні універсального англо-українського, українсько-англійського онлайн-словника та підтримці інших електронних і мережевих продуктів, які б сприяли вивченню та використанню української мови. Крім того, експерти вказали на необхідність консолідації україномовної наукової термінології. А для ефективнішого впровадження цих ідей Інститут Медіа Права порадив більшою мірою залучати зовнішні (позабюджетні, недержавні) ресурси.

Надалі Міністерство освіти повинно розглянути експертні пропозиції спільно з Інститутом Медіа Права та  розробити заходи, спрямовані на реалізацію узгоджених пропозицій. Спеціалісти Інституту чекають на відповідь від посадовців міністерства.

Детально хід цього дослідження висвітлений у розділі “Громадські експертизи”. Там ви можете ознайомитися із документами, що стосуються проведення експертизи.