Завершилась Шоста міжнародна літня школа медіа права

July 27, 2010

23 липня завершилась тритижнева Міжнародна літня школа медіа права, що вже вшосте проводилась Інститутом Медіа Права. Цьогоріч школа зібрала 22 учасники з 8-ми країн: України, Росії, Молдови, Білорусі, Таджикистану, Киргизстану, Казахстану та Грузії.

Протягом трьох тижнів з 5 по 23 липня учасники школи вивчали питання регулювання телебачення та радіомовлення, захисту приватного життя та свободи висловлювання, доступу до інформації, практики розгляду спорів про дифамацію, регулювання поширення інформації в мережі Інтернет, регулювання передвиборної агітації, захисту суспільної моралі, авторських прав та багато інших.

Окрім звичних занять учні школи мали змогу відвідати тематичні заходи. Так 6 липня вони стали учасниками експертного семінару на тему: «Концентрація медіа власності та її вплив на свободу і плюралізм ЗМІ, 14 липня – круглого столу на тему: «Гарантії редакційної свободи журналістів телерадіокомпаній», 20 липня – круглого столу на тему: «Роздержавлення друкованих ЗМІ», а 22 липня обговорили концепції створення громадського телебачення в Україні на круглому столі Громадської ради при Національній раді з питань телебачення та радіомовлення.


Учасники школи також відвідали Верховну Раду України, де власне відбулись екскурсія та заняття з головою Комітету Верховної ради України з питань свободи слова та інформації Андрієм Шевченко, та Міністерство юстиції України, де учні школи прослухали лекцію урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини

Цьогорічними учасниками були науковці, практикуючі юристи та студенти юридичних спеціальностей з України, Росії, Молдови, Казахстану, Білорусі,  Киргизстану, Таджикистану та Грузії. Так для навчання на літній школі зібралися науковці (доцент Харківського національного університету ім.. Каразіна, викладач Таджикського національного університету), практикуючі адвокати, юристи українських компаній «Студія Пілот», Асоціація українських банків, Business Radio Group, а також Фонду розвитку правових технологій (Білорусь), ГФ «Громадська ініціатива Інтернет політики» (Киргизстан), Асоціації молодих юристів Грузії (Грузія), Центру правової підтрики ЗМІ і журналістів в м. Душанбе, Міжнародного центру некомерційного права, Бюро з прав людини і дотримання законності (Таджикистан), студенти Києво-могилянської Академії, а також представники інших організацій.

Викладачами цьогорічної літньої школи були юрист міжнародної організації “Артикль 19” Бойко Боєв (Лондон, Велика Британія), експерти в сфері медіа Джеремі Девідсон (Лондон, Велика Британія), та Троелс Ларсен (Лондон, Велика Британія), юрист  Європейського суду з прав людини Олена Дмитренко (Страсбург, Франція), суддя Миколаївського обласного апеляційного суду, кандидат юридичних наук Василь Паліюк, викладач Південно-Уральского Державного Університету, кандидат юридичних наук Олексій Мінбалеєв (Челябінськ, Росія),  народний депутат України, голова Комітету Верховної ради України з питань свободи слова та інформації  Андрій Шевченко, директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко та ряд інших експертів в галузі медіа права в Україні та за кордоном.

Фото на flickr.com