Завершився третій тиждень Літньої школи

July 28, 2017

З 10 по 28 липня проходить Міжнародна літня школа медіа права – освітній проект для медіаюристів від Центру демократії та верховенства права. Упродовж цього часу учасники з 5 країн відвідують лекції від українських та зарубіжних медіаекспертів та беруть участь у дискусіях на юридичні теми.

У останній, третій тиждень Літня школа провела 10 лекцій, які чергувалися з екскурсіями, дискусіями та практичними завданнями.

Першою темою нового тижня стало авторське право. Кріштіна Розгоній, експертка Ради Європи розповіла про міжнародні стандарти та правові норми ЄС Союзу щодо інтелектуальної власності загалом та, зокрема, щодо авторського права. Експертка наголосила на величезній ролі організацій колективного управління авторськими та суміжними правами в умовах глобалізації та нових технологій. Також експерта вказала на тенденції змін у цьому контексті та правові проблеми, серед яких, наприклад, ціннісна прогалина між різними онлайн платформами у допустимості використання нелегального контенту.

Літня школа продовжилась темою регулювання онлайн-ЗМІ. Учасники разом с Кріштіною Розгоній поговорили про особливості функціонування різних платформ, зосередивши увагу на підставах обмеження контенту, зокрема мови ненависті. Також експертка розповіла про особливості регулювання аудіовізуальних послуг у країнах Європи

Про регулювання телерадіомовлення розповіла Тетяна Смірнова, партнер юридичної компанії «Варламов і партнери”, директор з юридичних питань телеканалу “1+1”, кандидат юридичних наук. Вона пояснила, як ліцензуються телеканали, розповіла про структуру власності чотирьох найбільших медіа холдингів, повідомила про мовні квоти, показала як маркуються окремі елементи телевізійного контенту. Учасники жваво обговорювали з лектором практику укладання і виконання редакційної політики, взаємин між власником медіа та редакційним колективом.

Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права, завершив тему лекцією про регулювання друкованих ЗМІ. Він підкреслив, що державна реєстрація друкованих видань є звичною практикою у багатьох країнах, але вона не має сприйматись як необхідний захід за замовчуванням. Тарас навів приклади західних країн, де реєстрації преси немає, як такої, або ж вона суттєво спрощена.

Також учасники Літньої школи продовжили вивчати питання роботи з Європейським судом з прав людини. Олена Дмитренко, юрист ЄСПЛ з багаторічним досвідом допомагала учасникам розібратися у хитросплетіннях підготовки документів для подання заявок до цього міжнародного органу. У ігрових, модельованих ситуаціях слухачі школи відпрацьовували аналіз критерїв прийнятності або неприйнятності заявок до ЄСПЛ, також розглядали окремі кейси.

Продовжила тему Віта Володовська, юрист ЦЕДЕМ, яка розповіла про подання експертних висновків (amicus curiae briefs) з питань свободи слова до ЄСПЛ. Вона наголосила на важливості використання цього інструменту, особливо до справ, що розглядаються у Великій Палаті, адже рішення цієї палати визначають судову практику на роки і змінити її дуже важко. Віта ознайомила учасників школи з експертним висновками ЦЕДЕМ та поділилась декількома порадами стосовно процедури їх подання та змісту із власного досвіду.

Також в рамках Літньої школи пройшов круглий стіл «Правове регулювання і реформа друкованих ЗМІ». Як функціонує модель державних ЗМІ у різних країнах та що потрібно, аби успішно провести роздержавлення таких видань в Україні – такі питання обговорювались під час круглого столу «Правове регулювання і реформа друкованих ЗМІ», організованого Центром демократії та верховенства права в рамках Літньої школи медіа права. У заході взяли участь як учасники школи, так і експерти, залучені у процес реформи.

Завершився третій тиждень Літньої школи вже традиційним мут-кортом – модельним судовим засіданням на тему медіа права. Учасники розглядали актуальні в наш час питання мови ворожнечі, оцінних суджень, відповідальності журналістів та можливості держави обмежувати свободу слова. Експерти, які виступали суддями, також давали практичні поради щодо роботи в судах.

Проведення Літньої школи здійснюється завдяки підтримці американського народу, яка була надана через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Інтерньюз. Зміст програми Літньої школи є винятково відповідальністю організації Центр демократії та верховенства права і необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Інтерньюз.

Проведення літньої школи в 2017 році стало можливим завдяки підтримці проекту Ради Європи “Свобода медіа в Україні”, який здійснюється в рамках Рамкової програми співпраці (РПС) Ради Європи і Європейського союзу для Вірменії, Азербайджану, Грузії, Республіки Молдова, України та Білорусі.

Літня школа медіа права також проводиться за підтримки проекту Ради Європи “Укріплення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні”.