Заява Дуні Міятович щодо пропаганди під час конфліктів

April 16, 2014

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович, беручи до уваги нинішню кризу навколо ситуації в Україні та загрози для медіа діяльності, оприлюднила заяву в якій відзначила існування тісного зв’язку між пропагандою та погіршенням свободи ЗМІ, що призводить до розпалювання конфліктів та їх подальшої ескалації.

У зв’язку з цим, Дуня Міятович висловила рекомендації щодо недопущення обмежень свободи вираження поглядів і закликала держави:

–    Припинити маніпуляції засобами масової інформації, інформаційні та психологічні війни;

–     Забезпечити плюралізм та свободу ЗМІ як головну протидію пропаганді;

–     Утриматись від введення нових обмежень – чинних законів має бути достатньо для протидії «екстремальній» пропаганді;

–     Вживати заходи для підвищення медіа-грамотності громадян з тим, щоб вони були здатні приймати усвідомлені рішення.

–     Перетворити державні ЗМІ в реальних суспільних мовників або здійснити їх приватизацію, оскільки саме державні медіа на сьогодні є головними провідниками пропаганди та несуть найбільшу загрозу для миру та безпеки.

В Заяві також йдеться про те, що для попередження поширення перекрученої, упередженої інформації мають застосовуватись існуючі інструменти регулювання контенту ЗМІ. «До них належать: правила про дотримання балансу думок, точності; незалежність медіа регуляторів; важливість суспільного мовлення, що виконує особливу місію відображати всі точки зору в суспільстві; чітке розмежування між фактами та їх оцінкою в сфері журналістики; прозорість медіа власності і т.д.».

При цьому, Дуня Міятович також зазначає, що: «Якщо пропаганда стосується підбурення до ненависті і насильства, відповідні співрозмірні заходи можуть застосовуватись згідно з існуючими міжнародними та національними актами в сфері прав людини…»

Повний текст заяви доступний на офіційному сайті ОБСЄ  англійською та російською мовами.