Заява громадської організації «Інститут Медіа Права» з нагоди Міжнародного Дня Права Знати

September 30, 2013

У Міжнародний День Права Знати, який цього року в одинадцятий раз відзначається 28 вересня, громадська організація «Інститут Медіа Права» висловлює стурбованість у зв’язку з погіршенням ситуації із доступом до інформації в Україні та закликає всі органи державної влади неухильно дотримуватися вимог чинного законодавства України щодо доступу до інформації.

Незважаючи на те, що Закон України про доступ до інформації має високий рейтинг у світі за оцінкоюGlobalRTIRating, органи державного управління на всіх рівнях та у всіх регіонах України користуються неузгодженістю норм чинного законодавства щодо доступу до інформації та захисту персональних даних і активно перешкоджають доступу до публічної інформації, зокрема у питаннях, що стосуються декларацій державних службовців і народних депутатів, питань землеустрою та землевідведення. Порушуючи статтю 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації», інформацію про розпорядження бюджетними коштами державні органи відносять до конфіденційної за різних підстав. Ми вважаємо, що вкрай важливим є узгодження, систематизація та узагальнення судової практики та укладення роз’яснень вищих судових інстанцій.

Так, занепокоєння викликає нещодавно зареєстрований у Верховній Раді законопроект про внесення змін до Закону України “Про доступ до публічної інформації” № 3301 від 20 вересня 2013 р. Хоча метою внесення цього законопроекту і зазначається узгодження норм чинного законодавства щодо доступу до публічної інформації та норм щодо захисту персональних даних, проте насправді новели, передбачені законопроектом, звузять право на доступ до публічної інформації.

Зважаючи на ситуацію, що склалася, Інститут Медіа Права закликає Верховну Раду та органи державної влади: невідкладно прийняти законопроект №0947 з метою узгодження чинного законодавства України у галузі права на доступ до інформації та захисту персональних даних;  неухильно дотримуватися норм щодо доступу до інформації про розпорядження бюджетними коштами та доходи державних службовців; дотримуватися прозорої та справедливої процедури розпорядження земельними ресурсами України.